+36306874727 | Nyitvatartás: H-P: 6-14 óráig | Reggeli szünet: 9-9:20-ig | Ebédszünet: 12-12:10-ig info@wallerfurner.hu

A globális kereskedelem világában a raklapok elengedhetetlen szerepet játszanak az áruk szállításában és tárolásában. Azonban nem minden raklap egyforma! Az egyik legfontosabb tényező, ami megkülönbözteti őket, az a hőkezelés, amely elmulasztása komoly következményekkel járhat. Cikkünkben részletesen bemutatjuk, miért olyan fontos a raklapok hőkezelése, és milyen problémák merülhetnek fel, ha ezt figyelmen kívül hagyjuk.

Mit értünk a raklapok hőkezelése alatt?

A hőkezelés egy olyan folyamat, amely során a faanyagokat magas hőmérsékletnek teszik ki, hogy elpusztítsák a benne lévő kártevőket, gombákat. A legelterjedtebb módszer az IPPC (Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény) ISPM 15 szabvány szerinti hőkezelés, amely előírja, hogy a fát legalább 56°C-ra kell felmelegíteni minimum 30 percig.

Miért fontos a hőkezelés?

1. Kártevők terjedésének megakadályozása

A raklapok gyakran több országon keresztül utaznak, és ezáltal könnyen terjeszthetik a kártevőket, mint például a fenyőrontó fonálférget vagy a smaragd kőrisfúró bogarat. A hőkezelés biztosítja, hogy ezek a kártevők ne juthassanak át egyik országból a másikba.

2. Megfelelés a nemzetközi szabványoknak

Az ISPM 15 szabvány előírja a hőkezelést minden exportált fa csomagolóanyag esetében. Ha egy vállalat nem tartja be ezeket az előírásokat, a szállított áru nem mehet át az országhatáron, ami jelentős pénzügyi veszteséget jelenthet.

3. Termékbiztonság és minőség

A nem hőkezelt raklapok kártevői károsíthatják az árut, különösen az élelmiszeripari termékeket. A hőkezelt raklapok használatával minimalizálható a termékek károsodásának kockázata, biztosítva ezzel a szállítmányok biztonságát és minőségét.

raklapok hőkezelése

Súlyos következményeket vonhat maga után, ha a kezelés nem történik meg!

A csírátlanítást szigorúan ellenőrzik a hatóságok! A szállítónak igazolni szükséges a hőzelés tényét. Ennek hiányában az illetékes hatóságok elrendelhetik a szállítmány átrakodását, illetve megtagadhatják annak továbbengedését. Az ellenőrzések során visszautasított regisztrációs számokat nyilvántartásba veszik. Három visszautasítás után pedig a regisztrációs számot visszavonják. 

Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy raklapjai mindig megfeleljenek a legszigorúbb hőkezelési előírásoknak, és ezzel hozzájáruljon a nemzetközi kereskedelem biztonságához és hatékonyságához.

Ha további információra vagy segítségre van szüksége a megfelelő hőkezelés biztosításában, forduljon hozzánk bizalommal! Mi garanciát vállalunk a raklapjainkra! 

Elérhetőségeinket itt találja! >>>