Site icon OSB Lap, rétegelt lemez, farostlemez Waller Furnér Kft

Minden, amit tudni kell a raklap hőkezelésről

A termékek exportálására vonatkozó egészségügyi szabályozások nemcsak magára a termékekre vonatkoznak, hanem a csomagolásra is, amibe a raklapok, szállító ládák is beletartoznak. Így az előírások szerint, bizonyos szállítások esetén az ilyen csomagolástechnikai eszközöket hőkezelésnek kell alávetni.

 

Miért fontos a raklap hőkezelés?

A raklapok alapanyaga a fa, ezáltal rendelkeznek a fa minden szuper képességével, strapabíró, erős, könnyen szellőző. Azonban ennek hátulütője is van, mégpedig az, hogy a felhasznált nyers faanyagok természetes táptalajt biztosítanak különböző baktériumoknak, kórokozóknak, gombáknak, kértevőknek és egyéb mikroszkopikus élőlényeknek.

Ezáltal az ilyen fából készült csomagolóipari termékeket, mint a raklap és a faláda, egy hőkezelésnek, úgynevezett fumigálásnak kell alávetni tengerentúli szállítmányok esetén, a különböző baktériumok, és élősködők terjedésének megelőzése érdekében.

 

Hogyan zajlik a raklap hőkezelése?

A csomagolásra használni kívánt faanyagot 56°-on, 30 percen keresztül hevítjük a hőkezelő kamrában, így megszabadulva minden elő anyagtól, ami előfordulhat benne.

 

Mi történik, ha nem használ hőkezelt raklapot?

Ha a kérdéses szállítási körülmények ellenére, nem az előírásoknak és szabványoknak megfelelő, hőkezelt raklapot használ, vagy a hőkezelés tényét nem tudja igazolni, akkor egy ellenőrzés esetében felszólíthatják a szállítmány átrakodására, vagy akár meg is tagadhatják a beengedését a célországba. Ezzel nem kevés idő- és költségkiesést okozhat magának, ezért érdemes komolyan venni.

A hazai raklapgyártók nagy része nem rendelkezik saját hőkezelő kamrával, amellyel saját maga elvégezhetné az előírásoknak megfelelő csírátlanítást. Azonban nálunk ez házon belül megoldható, így gyorsabb, költségkímélőbb megoldást tudunk nyújtani partnereinknek.

 

Exit mobile version