A tavasztól őszig tartó periódusban a terasznak köszönhetően egy plusz lakótérhez juthat. Persze, ha nem fél a hidegtől, akár egész évben élvezheti a helyiség nyújtotta kényelmet. Egy jól kialakított, komfortos terasz számos kellemes percet okozhat Önnek és családjának. 

A kérdés csak az, hogy mitől lehet optimális és időtálló ez a környezeti viszontagságoknak alaposan kitett szerkezet? Cikkünkben ehhez szeretnénk néhány tanácsot adni.

1. Természetes anyagok előnyben

A lakás és a kert zöldje közötti kapcsolatot a terasz kell, hogy megteremtse. Ehhez harmóniára kell törekedni, ami a természetes anyagokkal érhető el. Nem is csoda, hogy a fából készült kültéri faburkolatok népszerűsége egyre nagyobb.

2. A tartós tömör fa

A teraszburkolat kiválasztása fontos kérdés, hiszen a döntés hosszú távra szól. A rossz anyaghasználat vagy kivitelezés jelentős plusz költségeket vonhat maga után. A tömör fával azonban nem lehet mellélőni. Hangulata, színe, mintázata utánozhatatlan. Kültéri felhasználásra azonban nem mindegyik típusa megfelelő. De ha jól választ és megfelelően karbantartja a burkolatot, az garantáltan tartós marad. 

terasz

 

3. A vörösfenyő hibátlan választás

Rendkívül időtálló fafajta a vörösfenyő, amely szinte bármilyen kültéri szerkezet létrehozására alkalmas, így teraszburkolatként is megállja a helyét. Természetes állapotban vörösesbarna színű. 

Színvonalas, csomómentes anyagot javasolt választani és megfelelő figyelmet kell szentelni a felületkezelésre is. 

Tökéletes minőségű vörösfenyő teraszburkolatot a Waller Furnér Kft. fatelepén talál!

4. A víz elfolyásának szabad utat kell engedni 

Nemcsak kellemetlen, ha megáll a víz a teraszon, hanem rendkívül károsító hatása is van a burkolatra nézve. Ezért kiemelt figyelmet kell szentelni a víz szabad elfolyásának biztosítására. A teraszburkolat számára megfelelő irányú, megközelítőleg 2%-os dőlésszög az ideális. Ezt a nehézséget kifejezetten erre a célra fejlesztett műanyag lábbal lehet a legegyszerűbben megoldani. 

terasz

5. A felületkezelő anyagok kihagyhatatlanok

A tömör faburkolatok felületét jellemzően pigmentált olajokkal érdemes kezelni. A precíz előkészítés és a választott fafajra vonatkozó utasítások betartása rendkívül fontos, hogy a végeredménnyel maximálisan elégedett lehessen.

6. Az időtállóság titka

Lényeges, hogy a teraszburkolatot mindig tisztán tartsa. A por és a nedves falevelek elszíneződést és a fa állapotának romlását eredményezik. Mosni csak kellő elővigyázatossággal szabad, a száradás után pedig, amennyiben szükséges, javító olajozás, ápolás javasolt.