Nem titok, hogy a farostlemez kiváló hő- és hangszigetelő anyag. Ám azt csak kevesen tudják, hogy a lap-lemez termék előállítása során a kitermelt fa kevésbé értékes részei is hasznosíthatók. De mit érdemes még tudni a farostelemezről? És mire használható? Csak olvasson tovább, és megtudja!

Mi is az a farostlemez?

A farostlemez egy természetes hő- és hangszigetelő anyag, jó légáteresztő képességgel. Elsősorban 0,3-20 cm vastagságú és különböző táblaméretű lapokban kerül forgalomba. Használható szarufák közötti és feletti hőszigetelésként, homlokzatok és födémszerkezetek hőszigetelésére, illetve nedvességálló helyeken padló hangszigetelésére. 

A farostlemez alapanyagai

A farostlemez előállítása során a kitermelt fa kevésbé értékes részei nyersanyagként használhatók. A farostlemezek gyártása során először faaprítékot készítenek különféle fűrészipari és egyéb hulladékokból. Valójában azonban minden lignocellulóz alapú anyag alkalmas a gyártásra. A fafeldolgozás hulladékai közül többek között a fűrészipari szélhulladékok, a keretfűrészpor, a darabos fahulladékok, a hulladékforgácsok, a bontott épületfa, a használt bútorok és a fakéreg is hasznosítható.

farostlemez

Milyen tulajdonságai vannak?

A farostlemez lehet sima, laminált, bordázott, egyik vagy mindkét oldalán festett. Legfőbb előnye, hogy természetes alapanyagnak számít, jó a páraáteresztő képessége, illetve újrahasznosítható. A hőszigetelő anyagok közül a farostlemeznek a legnagyobb a testsűrűsége, emiatt nagy a hőtároló tömege is. Lassan melegszik fel és hűl ki, így hatékony védelmet nyújt a nyári meleg és a téli hideg ellen. A farostlemezek nedvesség hatására sem veszítenek sokat hőszigetelő képességükből, és nem változtatják formájukat sem. Hőszigetelő képessége mellett kiváló hangszigetelésre is. 

A farostlemez remekül alkalmazható a tetőtérben, homlokzatszigetelésnél kül- és beltérben egyaránt, de válaszfalaknál és szaunáknál is.

A Waller Furnér Kft.-ra ahogy mindig, most is számíthat, ha a faanyagok beszerzéséről van szó. Széles kínálatunkban a lap-lemez termékeket is megtalálja! –>