Az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik legfőbb forrását az épületek jelentik. A felhasznált beton gyártásától kezdve, az alapanyagok szállításán át, egészen az ingatlanok üzemeltetéséig minden hozzájárul a környezetszennyezéshez. Ennek csökkentése érdekében erősödhet fel a jövőben a faalapú építkezés iránti érdeklődés.

A faházak a betonépületekhez képest jóval könnyebbek, így nem igényelnek nagy alapot, valamint minimálisra csökkentenék az acél iránti igényt is. Ez környezetvédelmi szempontból kifejezetten nagy jelentőséggel bír, ugyanis a beton és az acél jelentős megterhelést jelent a környezet számára. 

faház

A faház nem csak hétvégi lak lehet!

Bár a legtöbben a faházzal még mindig az erdei vendégházat és a hétvégi nyaralót azonosítják, a megújuló alapanyag ma már korántsem csak ezek megvalósítására alkalmas. Az egyre fejlettebb megoldásoknak köszönhetően már olyan épületeket lehet alkotni fából, amelyek korábban elképzelhetetlennek tűntek. 

Svédországban például egy 20 emeletes, nagyrészt fából készült épületet adtak át Skellefteå városában, míg Szingapúrban egy hatemeletes egyetemi épületet terveztek, tisztán fából – adott hírt róla a greendex.hu.

Hosszú út vezet még a faalapú építkezés elterjedéséhez

Ahhoz, hogy az épületeink többsége fenntartható módon, fából készüljön, még hosszú út vezet. A terjedésének – persze a sokakban élő kételyek mellett – a legfőbb gátja, hogy bármilyen ütemben is drágulnak az építőanyagok, a beton még mindig a lehető legolcsóbb alternatíva. És persze azt sem szabad elfeledni, hogy míg a fából való építkezés igazán még csak most próbál utat törni magának, addig a hagyományos technológiák mögött több évszázados tapasztalat áll.

A faalapú építkezés terjedésének tempója persze csak rajtunk áll! Ha Ön is a fenntartható jövő pártján áll, ne feledje, a Waller Furnér Kft. széles kínálatára a faházak építése során is számíthat! →