+36306874727 info@wallerfurner.hu

A fa mindig tartalmaz valamennyi vizet, főként frissen kivágott állapotban, amikor nedvességtartalma olyannyira magas, hogy felhasználásra sem alkalmas. Az abszolút száraz állapot csak elméletileg érhető el, gyakorlatilag még szárítóberendezés segítségével is csak megközelíthető. De milyen nedvességtartalom az ideális a faanyag feldolgozásához? Válaszok a cikkben!

A faanyag szárítása

A kitermelt faanyag felhasználása előtt mindig szárítást igényel. Élőnedves állapotban a víz a fa tömegének akár az 50%-át is kiteheti. 

A fa szárítása történhet természetes vagy mesterséges úton. Előbbi esetében a fa természetes szellőzés által veszít nedvességtartalmából. A fa kivágása után a természetes száradás azonnal megkezdődik. A faanyag ezzel a módszerrel csak az adott hely, terület átlagos légnedvességének megfelelő szintig szárítható. 

A nedvesség a fából a rostok mentén távozik, ennek következtében, minél vastagabb a fa keresztmetszete, annál lassabban szárítható ki. A puhafák gyorsabban, a keményfák pedig lassabban száradnak.

Természetes szárítás esetén a szükséges hőmennyiséget a nap, a szárító levegőmozgást, pedig a szél szolgáltatja. A mi éghajlatunkon a légszáraz faanyag nedvességtartalma 12-15% körül mozog. 

nedvességtartalom

A mesterséges szárítást – költségei miatt – az üzemek, fafeldolgozó műhelyek alkalmazzák. A speciális szárítóberendezéssel végzett szárítás során a már előzőleg természetes úton is szárított faanyagot 2-10 napon belül olyan állapotba lehet hozni, hogy az repedésre, gombásodásra, vetemedésre való hajlamát elveszítse.

A mesterséges szárítással elérhető átlagos nedvességtartalom 8-12% – ezt szobaszáraznak nevezzük.

Mi alapján válasszuk ki a fa megfelelő nedvességi szintjét?

A faanyag kiválasztása során figyelembe kell venni, hogy a kivágott fát milyen körülmények között, milyen módszerrel dolgozták fel, miként tárolták, milyen célra kell felhasználni és végső rendeltetési helyén mi az, ami várja. Ezeket mind mérlegelni kell, amikor a nedvességtartalom megválasztására kerül a sor. Azokon a helyeken, ahol a fűrészáru hosszabb időt tölt, alkalmazkodni fog, így ha nem megfelelő nedvességtartalmú nyersanyag került kiválasztásra, a fa változtatni fogja alakját, meg fog duzzadni, esetleg vetemedni fog. 

Légszáraz állapotban lévő fára van szükség az épületasztalos ipar külső szerkezeteihez, szabadtéri tárgyakhoz. A 15%-nál magagasabb nedvességtartalmú alapanyagot nem lehet jó minőségben megmunkálni, ragasztani, felületkezelni. 

A szobaszáraz állapotú faanyag kell a szobabútorok, belsőépítészeti elemek készítéséhez. Az ettől alacsonyabb nedvességtartalmú anyagot túlszáraznak nevezzük. Ilyenek a hőprésből kikerülő lapok, lemezek. 

Legyen szüksége bármilyen típusú faanyagra is, a Waller Furnér Kft.-re mindig számíthat! →