+36306874727 info@wallerfurner.hu

Legyen szó építkezésről, felújításról vagy barkácsolásról, a szükséges fűrészáru kiválasztása nem egyszerű feladat. Rengeteg fafajta, ezernyi különböző tulajdonságát kell mérlegre tenni ahhoz, hogy a feladathoz a legideálisabbat sikerüljön kiválasztani. Hogy a döntést megkönnyítsük, most egy közkedvelt fatípus, a lucfenyő jellemzőit, felhasználási lehetőségeit ismertetjük. 

Kifejezetten népszerű anyagnak számít a piacon a lucfenyő, amely amellett hogy esztétikus, könnyen megmunkálható is. Ez persze sok egyéb fatípusról is elmondható, épp ezért ahhoz, hogy jobban megértsük, miért olyan közkedvelt a lucfenyő, ismerjük meg kicsit jobban!

Miért foglal el előkelő helyet a faiparban a luc? 

Nem, nemcsak azért mert a karácsonyi időszak sztárja, egyéb előnyös tulajdonságai miatt is a faipar egyik legkeresettebb fafajtája. Amennyiben hűvös hegyvidéki vagy kontinentális éghajlaton nevelkedik a luc, rendkívül kedvező jellemzőkkel bír. 

lucfenyő

Könnyű, alacsony sűrűségű puhafának számít, ennek ellenére rugalmas, szívós, kiváló szakítószilárdsági értékkel rendelkezik. Szép fehér, esetleg enyhén sárgás színű. Vetemedésre hajlamos, viszont gyengén zsugorodik, ezért a belsőépítészek nagyon szeretnek vele dolgozni. 

Mikor a luc a legjobb választás? 

A lucfenyő, mint a legtöbb tűlevelű fafajta, homogén fája miatt jól megmunkálható, ugyanakkor szilárd és szívós. Kimondottan esztétikus, szövetszerkezete, rajzolata egyszerű.

lucfenyő

A faiparban széles körben használják: bútorok gyártásához, épületasztalos, illetve belsőépítészeti munkákhoz, de külső- és mélyépítészek is gyakran igénybe veszik. Fontos tudni, hogy tartós kültéri használat esetén érdemes favédő szerekkel kezelni. 

Mit kell még tudni a lucfenyőről? 

A lucfenyő elterjedt az északi félgömb mérsékelt övi erdeiben, főként a hegyvidékek területén, de a tajgán is erdőalkotó fafajnak számít. Magyarországon ritkaságszámba megy, ezért a faipar egyik legfontosabb importterméke. Ahol mégis megtalálható, ott védett természeti értéknek számít. A kifejlett lucfenyő akár a 95 métert is elérheti. 

A Waller Furnér Kft. fatelepén minőségi luc fűrészárut talál. Kérjen ajánlatot még ma! –>