+36306874727 info@wallerfurner.hu

Az OSB lap egyike a legnépszerűbb építőanyagoknak, hiszen sokoldalúsága, könnyű felhasználhatósága és környezetbarát jellege miatt sokan valósággal rajonganak érte. De mit kell még tudni az OSB lapról? Miből áll, hogyan gyártják és miért is nevezhető környezetbarátnak? Ismerje meg velünk ezt az izgalmas alapanyagot!

Az OSB lapok alapanyagai

Az OSB lapokat fából készítik, a gyártáshoz elsősorban alacsony minőségű vagy mellékterméknek számító faanyagok felhasználására támaszkodnak. Az OSB lapok előállításában a faipari hulladék és a vékonyabb ágak is hasznosításra kerülnek.

Az OSB lapok gyártási folyamata

Fafeldolgozás: A fák kérgét eltávolítják, majd aprítógépek segítségével apró fadarabkákra vágják a rönköket. Ezek a fadarabkák, vagy más néven forgácsok, a gyártás alapanyagát képezik.

Szálirányítás: A forgácsokat vízzel és gőzzel áztatják, hogy rugalmasabbak és alakíthatóbbak legyenek. Ezután a forgácsokat speciális gépekkel megfelelő irányba rendezik, így alkotják az úgynevezett szálakat.

Ragasztókezelés: A lapok szálait egy kötőanyaggal kezelik, amely lehet fenol-formaldehid vagy izocianát alapú ragasztó. Ez a ragasztóanyag tartósan köti össze a faszálakat, hogy erős és stabil szerkezet jöjjön létre.

Tömörítés és préselés: Az előkészített szálakat és ragasztót rétegenként helyezik el, majd összepréselik nagy nyomással. Ez az eljárás kiváló kötést biztosít a szálak között, illetve a lapok vastagságát szabályozza.

Hőkezelés és vágás: A nyers lapokat hőkezelik, hogy megszüntessék a nedvességet és tovább növeljék a stabilitást. Ezután a lapokat megfelelő méretre vágják, csökkentve a hulladékot és optimalizálva a felhasználást.

OSB lapok megmunkálása.

Az OSB lapok környezetbarát jellege

A  mellékterméknek számító fák hasznosítása révén csökkenteni lehet az erdőirtást és a hulladék mennyiségét – főként emiatt nevezhetjük az OSB lapot környezetbarát alapanyagnak. De a használt ragasztóanyagok is egyre inkább környezetbarátak, ugyanis károsanyag-kibocsátásuk minimális, sőt a gyártók igyekeznek csökkenteni a formaldehid-kibocsátást is.

A minőségi OSB lapokat keresse a Waller Furnér kínálatában!>>>