A teraszépítők legkedveltebb alapanyagai a fa, a kő, illetve a kompozit. Ha Ön is terasz készítése előtt áll, biztosan elgondolkodott már azon, hogy vajon melyik lehet a legmegfelelőbb burkolóanyag? Miből készül a legkellemesebb, legtartósabb tornác? Cikkünkben mindhárom anyag előnyeire és hátrányaira rávilágítunk!

Naturális terasz – fából

terasz

Sokak szerint igazán jó terasz csak fából készíthető, ugyanis a nyersanyagnak alacsony a hővezető képessége, amelynek köszönhetően nyáron sem forrósodik fel. A faterasz kényelmes és persze esztétikus alkotóeleme lehet az udvarnak. 

A teraszépítéshez jellemzően két típusú faanyagot használnak: fenyőfát vagy egzotikus keményfát. Magyarországon a legnépszerűbb a vörösfenyő, amely egy rendkívül tartós, kemény és szilárd alapanyag. Sűrűsége a hazai fenyők között a legnagyobb, továbbá nagy pozitívuma, hogy kevés ápolást igényel. 

Ahogy a fa előnye, úgy a hátránya is természetességében keresendő. Hajlamos a romlásra – főként ha megtámadják a gombák és a rovarok. A fateraszok öregedése és állapotának hanyatlása egy kis odafigyeléssel persze lassítható. Festéssel, lakkozással, rendszeres ápolással akár hosszú évtizedekig kifogástalan állapotban tartható. 

Elegáns terasz – kőből

terasz

A kőből készült teraszok modernek és elegánsak, számtalan színben, textúrában és formában készíthetők el. A kőteraszok további előnye, hogy ellenállók, hiszen a kő jól bírja az időjárás viszontagságait. 

Hátránya viszont, hogy kifejezetten körülményes és nehéz a megépítése. A fával ellentétben a kő speciális alapot igényel, így jóval bonyolultabb a tornác esetleges átalakítása is. A kőterasz a melegebb napokon könnyedén felmelegszik és kissé csúszós is. 

Ellenálló terasz – kompozitból

terasz

A kompozit (WPC) fa és PVC egyesítéséből készül, amely a fa látványát idézi, PVC tartalmának köszönhetően azonban ellenállóbb annál. A kompozit teraszok vízállóak és tartósak, nincsenek kitéve a gombák vagy paraziták támadásainak. A kevert anyagból készült terasz hátránya, hogy beépítését követően, bizonyos idő eltelte után elveszíti eredeti színét, kissé kivilágosodik. 

Válassza a céljaihoz, elképzeléseihez leginkább illeszkedő alapanyagot, hogy álmai teraszát sikerüljön megalkotnia!