+36306874727 info@wallerfurner.hu

A fa már évezredek óta az egyik legfontosabb építőanyag. Ugyanakkor a faépületek tartóssága még mindig kihívást jelent az időjárás viszontagságainak, és a kártevőknek való kitettség miatt. Hogyan lehet biztosítani, hogy a kültérre került faépületek ellenállóak legyenek? És melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a faanyagok időtállóságát? Cikkünk választ ad a kérdésekre!

Az időtálló faanyagok kiválasztása

Az első és legfontosabb lépés az időtálló faépületek kivitelezéséhez, hogy a megfelelő minőségű fát válasszuk. A különféle viszontagságok elleni védelem érdekében fontos szempont a fa anyagának természetes tartóssága. Olyan faanyagokra van szükség, amelyek képesek ellenállni az esőnek, a napsugárzásnak és a nedvességnek. Illyenek a fenyőfajták is, például a vörösfenyő. Ez a fafaj gyorsan növekszik, könnyen megmunkálható és jókora természetes ellenállással bír.

faanyagok

A faanyagok kezelése

A kezelés segíthet abban, hogy tartóssá tegyük a kültérre került faépületeket. A kezelés során a faanyagot olyan anyagokkal vonják be, amelyek védelmet nyújtanak a nedvesség, a kártevők és a rothadás ellen. Az egyik leggyakoribb kezelési módszer a fa impregnálása, amely során a faanyagot áztatásos technológiával kezelik. Az impregnált faanyagok a gombáktól és a rovaroktól védettek, így egészséges, hibátlan formájukat jóval tovább megőrzik.

A faanyagok karbantartása

Az időtálló faépületek építése után a karbantartás sem elhanyagolható. Az időjárás hatására a faanyagok károsodásnak vannak kitéve, és ha nem ápoljuk őket, akkor hamarabb elhasználódnak. A karbantartási tevékenységek közé tartozik az évente végzett tisztítás, a felületi védelem frissítése, a repedések bejavítása, valamint az időszakos újrakezelés. Az effajta gondozás meghosszabbítja a faépület élettartamát, és jelentős pénzügyi megtakarítást eredményezhet.

faanyagok

A faépületek tervezése

A faanyagok időtállósága a faépületek tervezésének kezdeti fázisában is fontos szerepet játszik. A tervezés során figyelembe kell venni az időjárás hatásait, illetve olyan faépületet kell megálmodni, amely megfelelően ellenáll az időjárás viszontagságainak. Figyelembe kell venni a faanyagok elhelyezkedését, az épület formáját, az árnyékolást és az épületvédelmet.

Az időtálló faépületek kivitelezése kihívást jelenthet, de ha a megfelelő alapanyagokat választjuk, a faanyagokat kezeljük és karbantartjuk, illetve az épületeket optimálisra tervezzük, akkor hosszú élettartamú és ellenálló építményeket kaphatunk.

A Waller Furnér Kft. szakemberei szívesen segítenek Önnek az alkalmas faanyagok kiválasztásában, illetve azok impregnálásában. Magas minőségű faanyagok széles választékát kínáljuk, amelyeket kültéri és beltéri építkezésekhez egyaránt használhat.

Keressen bennünket bizalommal! >>>