A termékek exportálásakor fontos tudni, hogy az áru milyen csomagolóanyagokkal kerül szállításra. Az exportált termékek csomagolásához felhasznált faanyagoknak ugyanis meg kell felelniük az ISPM 15 szabványnak. Amennyiben ez elfelejtődik, a vállalatok akár jókora anyagi kárral is számolhatnak. 

Mi az az ISPM 15?

Az ISPM 15 (International Standards for Phytosanitary Measures No. 15) egy nemzetközi faipari szabvány, amelynek célja a kártevők faanyagok útján való terjedésének megelőzése. A gombák, rovarok, illetve vírusok által okozott károk elkerülése érdekében a csomagolóiparban használt faanyagokat hőkezelni kell. Az ISPM 15 szabványnak megfelelő hőkezelés során a fa belsejét legalább fél óráig minimum 56 Celsius-fokon tartják. 

csomagolóanyagokkal

A szabályozás minden cégre vonatkozik, amely az Európai Unión kívüli országokba fa csomagolóanyaggal védett termékeket exportál. A szabvány előírja, hogy az összes faanyag, amelyet nemzetközi forgalomba kívánnak hozni, megfeleljen a megadott előírásoknak.

Milyen faanyagokat kell a szabványnak megfelelően kezelni?

A hőkezeléses eljárásnak a nyers fa csomagolóanyagokat kell alávetni. Lehet az akár raklap, alátétfa, rekesz, láda, rakodólap vagy alátétgerenda, a faanyagokat kezelni szükséges. Azokra a termékekre viszont, amelyek ragasztó, hő vagy nyomás használatával készültek, nem vonatkozik hőkezelési követelmény, mivel ezek nem jelentenek növény-egészségügyi kockázatot. 

Mi történik, ha nem felelünk meg az ISPM 15 szabványnak?

Ha a csomagolóipari termékek nem felelnek meg az ISPM 15 előírásainak, akkor a hatóságok visszatartják a termékeket az érintett ország határában. Ez súlyos anyagi veszteséget jelenthet az exportőrnek, valamint ronthatja a vállalkozás hírnevét is.

csomagolóanyagokkal

A zökkenőmentes nemzetközi kereskedelem érdekében bízza magát az egyedi csomagolóipari termékek gyártására specializálódott Waller Furnér Kft.-ra! Csomagolástechnikai termékeink a szabványoknak garantáltan eleget tesznek.  

Vegye fel velünk a kapcsolatot, segítőkész kollégáink minden kérdésére készségesen válaszolnak!>>>