A kültéri fafelületek, legyenek azok teraszok, kerítések vagy kerti bútorok, folyamatosan különféle időjárási hatásoknak vannak kitéve, amik hosszú távon károsíthatják azokat. A festés a faápolás egyik legegyszerűbb és legjobb módja, hiszen amellett, hogy megvédi a felületet, esztétikai megjelenésének is jót tesz. Azonban az eljárás megkezdése előtt van néhány nagyon fontos lépés, amit meg kell tenni annak érdekében, hogy a kezelés tartós legyen, és a fafelület hosszú ideig megőrizze szépségét.

1. A fa tisztítása és javítása

fafelületek

Az első lépés mindig az alapos előkészítés, ami magában foglalja a felület tisztítását. Használjon magasnyomású pumpát vagy szappanos vizet, és kefével sikálja át alaposan a fafelületet a por, a szennyeződések és az egyéb lerakódások eltávolítása érdekében. 

A festés előtt ellenőrizze a fafelületet az esetleges károk, repedések vagy sérülések szempontjából. Ha szükséges, végezzen javításokat, például használjon tömítést vagy egyes fadarabokat cseréljen ki. A jól karbantartott és javított felületen jobban megtapad a festék is, illetve esztétikusabb lesz a végeredmény.

2. A felület előkészítése a friss festék befogadására 

fafelületek
Ha a fán régi festékmaradványok vagy rosszul tapadó festékrétegek vannak, célszerű azokat csiszolással teljesen eltávolítani. Ehhez használjon megfelelő szemcséjű csiszolópapírt vagy csiszolókorongot, és alaposan dolgozza át a felületet. A csiszolás segít abban, hogy a friss festék jobban tapadjon.

3. A fa felületének alapozása

fafelületek
Az alapozás fontos lépés a festés előtt, különösen ha a felület már régebben le volt festve. Az alapozó réteg segít abban, hogy a festék jobban tapadjon a fafelületre, illetve egyenletes végeredményt biztosít. Válasszon olyan alapozót, amely megfelel a kiválasztott festéktípusnak és a kültéri körülményeknek.

 

A fafelületek festése időigényes folyamat lehet, de a megfelelő előkészítés és gondos munkavégzés révén hosszú távon élvezheti a festett felületek szépségét.

Ha új barkácsprojektbe vágna és faanyagra van szüksége, ne habozzon felkeresni a Waller Furnér fatelepét! Kínálatunkban széles választékban talál minőségi faanyagokat, amelyek ideálisak kültéri felhasználásra is. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, segítünk megtalálni az Ön igényeihez leginkább illeszkedő faanyagot!