Hogyan készül az egyedi raklap?

Cikkünkben fény derül az egyedi raklap alapvető jellemzőire, majd lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan is készülnek ezek az ipari csomagolástechnikai eszközök.

 

Az egyedi raklapokról

Az egyedi, egyutas raklap fogalma tulajdonképpen annyit takar, hogy ezek a raklapok – a szabványos EUR raklapokkal ellentétben – teljes mértékben egyedileg készülnek, mind méretekben, mind anyagfelhasználásban. Ezen kívül, míg a szabványos raklapokkal minden egyes alkalommal el kell számolni, addig ezek egyutas raklapok, amikkel nincs teendőnk a szállítást követően.

Miért előnyösebb ezeket a raklapokat használni?

Egyrészt mert a termékünkhöz igazítható tulajdonságokkal, és annak pontosan megfelelő méretekkel kérhetjük. Másrészt pedig ezzel megspórolhatjuk a raklapok elszámolásából adód adminisztrációs, és logisztikai teendőket.

Súlyos tévhit azonban, hogy az egyutas raklapok alacsonyabb minőséget képviselnek, könnyebben elhasználódnak, vagy kevésbé teherbíróak. Éppen ezek a raklapok kerülnek személyre, avagy termékre szabottan legyártásra, ezáltal precízebb, biztonságosabb szállítást biztosítanak, és jobban képesek megfelelni az adott körülményeknek.

 

Egyedi raklap lépésről-lépésre

 

1.lépés: Tervezés

Cégünknél minden egyedi megrendelést követően egy pontos tervezés zajlik a raklapgyártás megkezdése előtt, aminek keretében az alábbi alap tényezőket vesszük figyelembe.

Anyaghasználat

Az anyaghasználat sok esetben attól függ, hogy milyen terméket kell becsomagolni.

Kényesebb elektronikai vagy gépipari termékeknél, amelyek érzékenyek a nevdvességre, szárított anyagból dolgozunk. Ha a becsomagolt termék alapanyaga a gyantára érzékeny, akkor fenyőbe nem csomagoljuk.

Vannak esetek, amikor a raklap súlya is fontos, pl. légi szállításkor. Ilyenkor szárított fenyővel kedvező súlyokat érünk el.

Amikor egy termék a kialakítása miatt a raklapot pontszerűen terheli, súlya nem oszlik meg a felületen, akkor nyárfából vagy hársból készítjük a raklapot, ugyanis ezek az anyagok nem csomósak, és az ilyen termékek biztonságosabban szállíthatóak ezáltal.

Ilyen, és ehhez hasonló specifikációkra kell figyelmet fordítani a tervezés során.

Kialakítás

A raklap kialakítása is számottevő a logisztika szempontjából. A termékek targoncával való mozgatása, ki- és berakodása során nem mindegy, hogy egyirányú, vagy kétirányú raklapot használunk. Az egyirányú kialakítás olcsóbb, de ha emiatt az anyagmozgatás ideje meghosszabbodik, akkor nem biztos, hogy jobban jártunk vele. Másrészről többet költeni a kétirányú raklapra pedig felesleges, amennyiben nincs rá valóban szükség. Mi segítünk, hogy hogyan lehet ésszerűsíteni, egyszerűsíteni a logisztikai folyamatot.

 

2.lépés: Gyártás

Második lépésként saját, jól felszerelt üzemünkben elkészítjük a pontosan megtervezett, és a konkrét szállításra optimalizált raklapokat.

 

3. lépés: Egyéb extra kezelés

A raklapgyártás utolsó lépéseként vannak olyan esetek, amikor a csomagolóipari terméknek egyéb kezeléseken is át kell esniük. Ilyen pl. a fent már említett szárítás, amellyel rengeteg szállítási költséget megspórolhatunk az alacsonyabb tömeg elérésével, illetve ilyen a hőkezelés is a tengerentúli szállítmányok esetében, amiről bővebben ebben a cikkünkben már írtunk.

Amint az a fentiekből is látszik, a raklapgyártás egy jól megtervezett, precíz hozzáállást, és rengeteg szakmai tapasztalatot követelő folyamat. Ezért találtuk ki díjmentes csomagolástechnikai felmérésünket, hogy a részletekkel Önnek ne kelljen bajlódnia. Szakembereink helyszínre mennek, és segítenek felmérni az Ön számára legoptimálisabb megoldást, majd arról árajánlatot készítünk Önnek, mindezt teljesen díjmentesen.

 

Kattintson a további részletekért díjmentes csomagolástechnikai felmérés szolgáltatásunkról!