+36306874727 info@wallerfurner.hu

Hazánkban a könnyűszerkezet egyre inkább pejoratív kifejezéssé válik, főként a házak vonatkozásában. A viszonylag újnak mondható technológiát – amely mögött csupán két-három évtizedes szaktudás áll – sokszor kritizálják.  

De hogy mennyi igaz a negatív híresztelésekből, azt tudja meg cikkünkből! 

Tűzveszély

Elterjedt tévhit, hogy a fából épült házak rendkívül tűzveszélyesek, órák alatt porrá égnek. A jelenlegi tűzbiztonsági előírások azonban ellentmondanak ennek. A könnyűszerkezetes falak összetevői – a faanyag, a gipszkarton és a szigetelés – is mind tűzállók, akár 20-40 perc tűzgátlást is biztosítanak, így az épület nem lobban egyből lángra. 

Élethossz

A fa nem tartozik a legtartósabb alapanyagok közé, ezért sokan úgy gondolják, hogy egy-két évtizednél tovább nem képes ép maradni egy faépület. A rothadást okozó gomba a tartósan nedves fára valóban veszélyes. 

Ma azonban már számos olyan modern technológia van, amely meggátolja a fa lebomlását. Az utóbbi években egyre elterjedtebbé vált a faanyag áztatásos vegyi kezelése, tehát az impregnálás. A nagyobb építkezéseken ez a tartósítási technika már nemcsak javasolttá, hanem megköveteltté vált. A megfelelő védőszerrel ápolt fűrészáru hosszú időn keresztül megőrzi eredeti állapotát, szép és szilárd marad, így sem a környezeti hatások, sem a kártevők nem foghatnak ki rajta. 

könnyűszerkezetes

Hőtárolás

Kis tömegű, csak fából álló fallal csekély hőtartó képességű házat lehet építeni. Meleget azonban nem csak a falak vastagsága eredményezhet, a korszerű technológiáknak köszönhetően már számos alternatív, energiabarát fűtési megoldás létezik. Egy jól megtervezett könnyűszerkezetes ház, akár több áramot is termelhet, mint amennyit igényel a komfortos működtetése. 

Azt jó tudni, hogy az energiabarát megoldások alkalmazása hazánkban sajnos még mindig rendkívül költségesek. 

Végeredményként megállapítható, hogy a könnyűszerkezetes házakról nem szabad mindent elhinni, amit mondanak. A modern technológiákkal ma már csodákat lehet művelni. 

Könnyűszerkezetes házat abban az esetben ajánlott választani, ha a lehető leginkább környezetbarát technológiával szeretné otthonát felépíteni és működtetni. 

Épületfát a Waller Furnér Kft.-nál mindig talál. Legyen szó méretre szabott, gyalult, kis vagy nagy mennyiségű fáról, ránk számíthat!