+36306874727 info@wallerfurner.hu

A ‘80-as években valódi hódítóként jelent meg a lambéria, mely most ismét virágkorát éli. Átalakító ereje és esztétikus megjelenése révén újra a belső terek kedvelt díszítőelemévé vált. 

A lambéria festése kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy egyedi stílust és friss megjelenést kölcsönözzünk otthonunknak, legyen szó új vagy régről ott maradt lambériáról. A sikeres festés érdekében fontos megfelelő technikát és előkészületeket alkalmazni. Az alábbiakban részletes útmutatást adunk arról, hogyan festhetjük le lambériánkat három egyszerű lépésben.

1. lépés: szükséges eszközök és anyagok előkészítése

lambériafestés

A lambériafestés első lépése a megfelelő eszközök és anyagok beszerzése. A festéshez szükségünk lesz a következőkre:

  • lambéria festéséhez alkalmas festék (lazúr vagy festék);
  • ecsetek és henger (a lambéria felületétől függően);
  • alapozófesték (szükség esetén);
  • csiszolópapír;
  • porvédő maszk és kesztyű;
  • víz, mosószer és törlőkendő a takarításhoz.

Mindezek közül a festék helyes kiválasztása a legfontosabb. Első körben azt érdemes eldönteni, hogy szeretnénk-e látni a fa erezetét vagy sem. Amennyiben meg szeretnénk őrizni a lambéria természetes jellegét, a lazúr lesz a jó választás, ugyanis ez fed, véd, de látszani engedi a fa szépségét. A festék ezzel szemben homogén fedést biztosít. Bármelyik festék mellett is döntsünk, vizes bázisú anyagot szerezzünk be. 

2. lépés: az előkészítés

lambériafestés

Először is, távolítsuk el az esetleges régi festékrétegeket vagy egyenetlenségeket a lambéria felületéről. Ehhez használjunk csiszolópapírt, hogy a festék majd jól tapadjon a felületre.

Miután elkészültünk a csiszolással, alaposan tisztítsuk meg a lambériát. Használjunk vizet és szappant a felület alapos megtisztításához, majd hagyjuk megszáradni.

Amennyiben szükséges, alkalmazzunk alapozófestéket. Az alapozó segít abban, hogy a festék egyenletesen tapadjon a felületre, illetve meghosszabbítja a festés tartósságát.

Fontos, hogy a korábban lakkal kezelt faanyagot mindenképp alaposan le kell csiszolni. A lakk ugyanis meggátolja a lazúr beszívódását a fába. Festék használata esetén nincs ilyen probléma, mivel az a lakkozott felületet is elfedi. 

3. lépés: a festés folyamata

lambériafestés

Miután az előkészítés befejeződött, már készen állunk a festésre. Válasszuk ki a megfelelő festéket és ecsetet vagy hengert, a lambéria típusától függően. Keverjük fel jól a festéket, majd vigyük fel egyenletesen a lambéria felületére.

Ha szükséges, hagyjuk száradni az első festékréteget, majd folytassuk a további rétegek felvitelével. Fontos, hogy minden réteg alaposan száradjon meg, mielőtt újat vinnénk fel rá.

Miután befejeztük a festést, hagyjuk megszáradni a lambériát. Ezután már nincs más hátra, csak élvezzük az új, friss megjelenést, amit lambériánk kapott.

Még csak most gondolkodott el azon, hogy lambéria segítségével dobná fel otthonát? Tekintse meg a Waller Furnér Kft. minőségi lambéria kínálatát! >>>