Ahogy az ember egyre szélesebb körben kezdte el uralni környezetét, úgy növekedett meg számunkra az egyre nagyobb választék minden nyersanyag tekintetében. Nincs ez másként az építkezés során használt anyagok esetében sem. A faanyaghiány elmúltával ma már nem az a kérdés, hogy kaphat-e fűrészárut az építkezéshez, a kérdés inkább az, hogy

  • mi alapján tud dönteni? 
  • mik az egyes fafajták tulajdonságai? 
  • melyiket, mikor érdemes használni?

Az alábbi cikkünkben a fenyőfélékről lesz szó, azon belül is a luc-, erdei- és vörösfenyőt fogjuk átvilágítani, alapot adva a megfelelő döntés meghozatalához.

Miért érdemes egyáltalán a fenyő mellett dönteni?

  • Könnyedén formálható.
  • Bizonyos fajtákat alapvető tulajdonságainak köszönhetően kültéren is lehet használni.
  • Széles körben hasznosítható.

.fenyő

Mit kell tudni a lucfenyőről?

A lucfenyő az egyik leggyakrabban használt fafajta, amelyet az építkezések során is előszeretettel alkalmaznak.

Az anyag nem túl nehéz, puha, rugalmas és igen szilárd. Könnyedén hasad, felületkezelése egyszerű és a ragasztása sem okoz problémát. 

Barátságos, világos színe miatt is sokak kedvence.

Ez a fenyőféle nem áll ellen a környezet viszontagságainak, így inkább beltéren érdemes használni, de megfelelő kezelések mellett kültéren is bevethető.

Ajánlatos padló-, illetve falburkolatként igénybe venni, de egyszerű bútorokhoz, konyhaszekrényhez is jól hasznosítható.

Milyen jellemzőkkel bír az erdei fenyő?

Az erdei fenyőt esztétikus kinézete miatt gyakran használják a bútorgyártás, vagy a belső építészet során.

Kifejezetten erős, szilárd anyag, tehát ház-, és jármű építés során, a hajógyártásban vagy a vasútnál is előszeretettel hasznosítják.

Mitől különleges a vörösfenyő?

A vörösfenyőt széles körben alkalmazzák építő- és burkoló anyagként és a legkiválóbb minőségű alapanyagként tartják számon. Magasfokú szilárdságának és erősségének köszönhetően rendkívül tartóssá teszi az ebből a fából épített házakat, bútorokat.

Ellenáll az időjárási viszontagságoknak is! Ezen tulajdonsága miatt nem csak beltéren, de kültéren is kitűnően alkalmazható.

A fenti jellemzők miatt, a vörösfenyővel sosem lőhetünk mellé, azonban arra készülni kell, hogy ennek az ára magasabb is, mint a többieké.

fenyő

Attól függően, hogy pontosan mit szeretne és mik a prioritások, érdemes szakemberrel is megvitatni a választékokat és utána döntést hozni. 

A fenyőfélék rendkívül kedvelt fűrészáruk és a legsokoldalúbban használtak is. A fa pedig lássuk be, soha nem megy ki a divatból.

További kérdés esetén pedig írjon bátran vagy keressen minket a kapcsolat menüpont alatt.