+36306874727 info@wallerfurner.hu

Sokféleképpen hasznosítható, jól alakítható keményfa, melyről sokan nem tudják, de termése fogyasztásra is alkalmas – ez a bükkfa. De mit kell még tudni a bükkről? Egyáltalán miért éri meg bükkfával dolgozni? Utánajártunk!

Hol találkozhatunk a bükkfával?

Elsősorban közép-európai fafaj, de megtalálható Angliában és Dél-Skandináviában is. A sík vidékeken is megél, ám inkább a domb- és a hegyvidék fájának tekinthetjük. Az összes hazai fafaj közül a bükk igényli a leginkább a légnedvességet. A szellős, jó víz- és tápanyag-ellátottságú területeket kedveli. Magyarországon az Északi-középhegységben, a Magas-Bakonyban, a Mecsekben, a Zselicségben, a Kőszegi és a Soproni-hegységben alkot összefüggő állományokat.

Miért éri meg bükkfával dolgozni?

Feldolgozási szempontból a bükk előnyös méreteket ér el és viszonylag homogén szövetszerkezettel rendelkezik. Keménysége ellenére is könnyen megmunkálható: jól fűrészelhető, marható, esztergálható. A bükk a keménylombos fafajok közül a leggyorsabban szárítható. A fa szárításakor azonban mindenképp figyelembe kell venni az erős zsugorodását.

bükk

Mit készíthetünk bükkből?

Érdekes, hogy a bükköt sokáig csak tűzifaként hasznosították, ugyanis nem sorolták az igazán értékes fafajok közé. Pedig a bükk az egyik legsokoldalúbban felhasználható faanyag. A bükkből rendkívül szilárd, értékes rétegelt lemezek készíthetők. Ezeket elsősorban a járműipar, az építészet és a bútoripar hasznosítja – utóbbinak a legkeresettebb fafaja. De szívósságát jól fel lehet használni a sportszerek és a szerszámnyelek gyártásában is.

Tudta? A bükk termése akár fogyasztható is!

Sokan nem tudják, de a bükk termését régóta felhasználják. Makktermését gyűjtötték állati takarmánynak, ínséges időben pedig tölgymakkal keverve kenyérpótlónak számított a népélelmezésben. A bükk makkjából olaj sajtolható, amit főzésre, illetve világításra használtak. Az emberi fogyasztásra szánt bükkmag héját leszedték, kemencében megszárították, hogy csípős ízét elveszítse, majd kézimalmon megőrölték. Tésztájából parazsas hamuban pogácsát sütöttek. Héját leszedve, megpörkölve, kávépótló alapanyagául is szolgált.

A Waller Furnér Kft. fatelepén minőségi bükk fűrészárut talál. Kérjen ajánlatot még ma! –>