Az amerikai eredetű farostlemez a papírgyártás fejlődésének minden fázisában jelen volt. Sokáig azonban nem fedezték fel gyakorlati hasznát ennek a rendkívül sokoldalúan alkalmazható anyagnak.

Története

Elődjének a „papiermashé” tekinthető, amelyből már az 1850-es években üdülőházakat építettek Ausztráliában. A mai formájában ismert farostlemez azonban „csak” 1906-ban indult el világhódító útjára Wallboard márkanév alatt. Először még nedves gyártással készült, azonban a környezetre gyakorolt negatív hatása miatt újítani kezdték a gyártást. Ennek köszönhető, hogy a mai napig alkalmazott száraztechnológián alapuló gyártás megszületett.

Miből készül a farostlemez?

A farostlemez előállítása során a kitermelt faanyagok nem túl értékes részeit hasznosítják. Először faaprítékot készítenek fűrészipari-, mezőgazdasági- vagy egyéb hulladékokból. Ezek a legkülönfélébbek lehetnek a bontott bútortól kezdve a forgácsokon keresztül a kukoricaszárig. A lényeg, hogy olyan lignocellulóz alapú anyag legyen, amely cellulózból, hemicellulózból és ligninből épül fel és nagymértékű rostot tartalmaz. Utóbbi nagyban befolyásolja a gyártás gazdaságosságát, mivel a rostkihozatal például a tűlevelű fák esetében több mint 90%, míg egyéb lágyabb lombos fák esetében 60% alatti.

Hogyan készül?

A különféle hulladékokból nyert nyersanyagot gőzzel vagy vegyszerrel lágyítják és rostokra bontják. A rostokat kötőanyaggal keverik, majd nedves vagy száraz eljárással lapokká préselik.

Milyen alaptulajdonságai vannak?

A farostlemez felületét tekintve is több féle lehet: sima, laminált, erezetnyomott, lakkozott.  A farostlemez egyik legjobb tulajdonsága, hogy rendkívül jó páraáteresztő képességgel rendelkezik, így nedvesség hatására sem veszít sokat hőszigetelő funkciójából, formája nem változik. Ez annak köszönhető, hogy képes a levegő páratartalmának megfelelő nedvességet felvenni vagy leadni.

Hogyan alkalmazhatjuk?

A rendkívül sokoldalú és sok területen felhasználható faanyag méltán népszerű mind a bútoriparban, mind az építőiparban.

Tetőtérben, homlokzatszigetelésnél, kül- és beltéren egyaránt megfelelő. Válaszfalak vagy szaunák alapját is képezhetik, de sokoldalúsága miatt hangszigetelésre is alkalmas.

A kis testsűrűségű farostlemez (LDF) kiváló hő- és hangszigetelő anyag. Gipszkartonnal, lambériával vagy bármilyen burkoló anyaggal bevonható, amelyek képesek megvédeni a nedvességtől. Padlásfödém szigetelésére is jól használható.

A közepes testsűrűségűek (MDF) fakötések, fogazások kialakítására abszolút alkalmasak, hiszen profilozható, marható, vagy ívelt felület is kialakítható belőle. A bútoriparban változatos szerkezetek létrehozása mellett, otthon akár kreatív ötletek megvalósítására is alkalmas, mivel könnyedén pácolható, festhető, fóliázható.

A kemény farostlemezek (HDF) hajlítószilárdsága csekély, ennek figyelembevételével jól alkalmazhatók az értékesebb rétegelt lemezek helyettesítésére (például fiókaljként).

A Waller Furnér Kft.-re a farostlemez vásárlásakor is számíthat! További információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!