A termékek exportálására vonatkozó egészségügyi szabályozások nemcsak magára a termékekre vonatkoznak, hanem a csomagolásra is, amibe a raklapok, szállító ládák is beletartoznak. Így az előírások szerint, bizonyos szállítások esetén az ilyen csomagolástechnikai eszközöket hőkezelésnek kell alávetni.

 

Miért fontos a raklap hőkezelés?

A raklapok alapanyaga a fa, ezáltal rendelkeznek a fa minden szuper képességével, strapabíró, erős, könnyen szellőző. Azonban ennek hátulütője is van, mégpedig az, hogy a felhasznált nyers faanyagok természetes táptalajt biztosítanak különböző baktériumoknak, kórokozóknak, gombáknak, kértevőknek és egyéb mikroszkopikus élőlényeknek.

Ezáltal az ilyen fából készült csomagolóipari termékeket, mint a raklap és a faláda, egy hőkezelésnek, úgynevezett fumigálásnak kell alávetni tengerentúli szállítmányok esetén, a különböző baktériumok, és élősködők terjedésének megelőzése érdekében.

 

Hogyan zajlik a raklap hőkezelése?

A csomagolásra használni kívánt faanyagot 56°-on, 30 percen keresztül hevítjük a hőkezelő kamrában, így megszabadulva minden elő anyagtól, ami előfordulhat benne.

 

Mi történik, ha nem használ hőkezelt raklapot?

Ha a kérdéses szállítási körülmények ellenére, nem az előírásoknak és szabványoknak megfelelő, hőkezelt raklapot használ, vagy a hőkezelés tényét nem tudja igazolni, akkor egy ellenőrzés esetében felszólíthatják a szállítmány átrakodására, vagy akár meg is tagadhatják a beengedését a célországba. Ezzel nem kevés idő- és költségkiesést okozhat magának, ezért érdemes komolyan venni.

A hazai raklapgyártók nagy része nem rendelkezik saját hőkezelő kamrával, amellyel saját maga elvégezhetné az előírásoknak megfelelő csírátlanítást. Azonban nálunk ez házon belül megoldható, így gyorsabb, költségkímélőbb megoldást tudunk nyújtani partnereinknek.