A faipar egyik legnagyobb kihívása napjainkban a globális felmelegedés hatása a faállományokra világszerte.

 

Az időjárás drasztikus változásának egyik következménye, hogy a csapadékszegény környezet eredményeképpen Magyarországon is folyamatosan romlik a faállomány állapota. Nem csupán a meglévő fák kipusztulása hordoz természeti veszélyforrást, és okoz fejtörést a faipari szakemberek számára, de az a tendencia is, miszerint az újonnan telepített cserjék is nehezebben nőnek.

 

Jelenleg az erdőket az eddiginél sokkal gyorsabb ütemben vágják ki, hogy megelőzzék azt a pontot, amikor a fák elveszítik a minőségüket, és már nem felhasználhatóak a faipar számára.  Azonban belátható időn belül – 10-20 év múlva – már nem lesz megfelelő mennyiségű alapanyag.

 

Mindeközben már folynak a kísérletezések, a szakemberek azon munkálkodnak, hogy olyan fafajtát találjanak, ami jobban ellenáll a megváltozott klímaviszonyoknak. Sajnos a próbálkozás félmegoldásnak ígérkezik, hiszen valószínűsíthetően nem lesz olyan fa, amely olyan szinten tűri az extrém szárazságot, hogy mellette megfelelő minőségű fa alapanyagként tudjon szolgálni.

 

A csomagolóiparban alternatív megoldások kifejlesztésével igyekeznek megoldani a jövőben fellépő alapanyaghiányt és áremelkedést. Az egyik ilyen például az erős kartonból készült raklap. Ennek nagy hátránya azonban, hogy nem érheti nedvesség, mivel ennek hatására azonnal elveszíti a szerkezeti stabilitását, és nagymértékben gyengül az ellenállása a külső behatásokkal szemben. A műanyagból készült csomagolástechnikai termékek gyártása is szóba jöhet bizonyos esetekben, de az egyutas raklapoknál ez – a rendkívül magas gyártási költség maitt – versenyképtelen opció.

 

Mi lesz akkor a megoldás, és mit tesz ezért a Waller Furnér Kft.?

 

Konkrét megoldás sajnos egyelőre nincs a jelenségre, de szerencsére még rendelkezésre áll kellő idő, hogy dolgozzuk rajta. Mi a Waller Furnér Kft.-nél kiemelten kezeljük a témát, hiszen fontosnak tartjuk, hogy minden jövőbeli – a faipart érintő – helyzetre felkészüljünk már előre, hogy Megbízóinknak folyamatos, minőségi szolgáltatást legyünk képesek fenntartani, mindenféle fennakadás, és leállás nélkül.

 

Esetleges kérdéseivel, megrendelésével kapcsolatban keressen minket bizalommal!