Van néhány olyan szuper barkácsolási tipp, amely nagymértékben megkönnyíti és élvezhetőbbé teszi a munkát! Tudta például, hogy egy hagyományos dugóhúzóval egyszerűen eltávolíthatja a falból a tipliket? Az alábbiakban tíz ilyen remek praktikát szedtünk össze.

1. Üsse be könnyedén a szegeket!

Önnel is gyakran előfordul, hogy a szegelés közben az ujjára koppint? Ennek kockázatát könnyedén csökkentheti, amennyiben a kalapálás során hajtűvel vagy gémkapoccsal tartja a szeget. Ez a praktika akkor is bevethető, ha olyan helyre kell beütnie a szeget, ahova az ujjai nem férnek be.

2. Fűrészeljen akadásmentesen!

Az acél rozsdásodása vagy korróziója miatt a fűrészlap hajlamos megakadni, ami jelentősen hátráltatja a munkafolyamatokat. Az új fűrészlap vásárlása helyett először tegyen egy próbát a viasszal! Egyszerűen dörzsölje be néhányszor a fűrészlapot gyertyával, a viasznak köszönhetően a fűrész jól fog csúszni a munkadarabban.

praktika

3. Töltse ki a fahézagokat okosan!

Ha a világos fában kell réseket kitölteni, nehéz megfelelő színű hézagkitöltő anyagot találni. Ezt a problémát úgy oldhatja meg, hogy némi azonos fából készült fűrészport kever faragasztóhoz, és ezzel tölti ki a lyukat. Ezzel a praktikával csodákat lehet művelni! Száradás után a hézag helye a fa többi részével azonos színű lesz.

4. Kerülje el a fúrószárak törését!

Rendszeresen eltörik a fúrószár, miközben természetes követ fúr? Vízhűtéses fúrója pedig nincs? Hogy a munkát el tudja végezni, ne fúrjon egyhuzamban 10 vagy 20 másodpercnél tovább. Minden alkalommal hűtse le a fúrószárat egy pohár vízben.

5. Távolítsa el a tipliket pillanatok alatt!

A dugóhúzó nemcsak a borokkal, a tiplikkel is könnyedén elbánik! Lehetőleg szárnyas dugóhúzóval álljon neki a fa, műanyag vagy nylon tiplik falból való eltávolításának. Csak csavarja a dugóhúzót a tiplibe, majd húzza ki. Kisebb tiplik esetén először részlegesen hajtson be egy megfelelő méretű csavart a tiplibe, majd húzza ki a csavart a tiplivel együtt, egy fogó segítségével.

6. Csavarozzon egyszerűen!

Amennyiben egy nehezen hozzáférhető helyre akar egy csavart behajtani, olykor lehetetlennek tűnhet megtartani a csavart, az ujjak gyakran útban vannak. Ilyenkor szuper megoldás a csavart átnyomni egy zsebfésű fogai között, és ezt egyfajta harmadik kézként használni.

7. Tegye hólyagmentessé a tapétát!

A tapéta felragasztása után gyakran bukkannak fel apró vagy kicsit nagyobb hólyagok. A pánik vagy a teljes tapéta cseréje helyett érdemes lehet próbát tenni a probléma megoldásával! Egy sniccerrel vagy borotvapengével ejtsen kisebb bemetszést a tapétán, majd egy kisebb festőecsettel juttasson be friss tapétaragasztót a nyíláson. Nyomja le erősen a tapétát, és távolítsa el az esetlegesen kifolyó plusz ragasztót egy nedves ronggyal.

8. Rögzítse a fanyeleket!

A kalapács vagy balta biztonságos használata csak akkor lehetséges, ha a fanyél jól van rögzítve. Ehhez először is körben lapítsa meg a nyél végét kalapáccsal. Ez tömöríti a fát, így a nyél mélyebbre nyomható a szerszámfej nyílásába. A fanyél később magától kitágul, így a fanyél garantáltan biztonságosan lesz rögzítve.

praktika

9. Hasznosítsa újra a régi festéket!

Van egy régi doboz festéke, de nem tudja, mit kezdjen vele, mert felhasználhatatlannak látja? Adjon neki még egy esélyt, hasznosítsa újra! Távolítsa el a felületéről a megszáradt réteget, majd keverje át alaposan. Ha még talál hártyákat és csomókat a festékben, szűrje át egy régi nejlonharisnyán, így garantáltan tökéletes minőségű festékkel dolgozhat majd!

10. Vigyázzon régi ecseteire!

Az ecseteket nem könnyű jó állapotban megőrizni, ám ha tisztítás után válfára akasztva tárolja azokat, biztosan jó állapotban maradnak.

Amennyiben barkácsötletei megvalósításához faanyagra lenne szüksége, a Waller Furnérra mindig számíthat! >>> https://wallerfurner.hu/kapcsolat/