Amióta az ember épít és alkot állandó társa a fa, mint alapanyag. A rétegelt-ragasztott fatartót is több mint ötven éve használják. Népszerűségét sokoldalú alkalmazhatóságának köszönheti, mivel magas teherbíró képességének köszönhetően építészeti és konstrukciós területeken is megállja a helyét.

Mit kell tudni a rétegelt-ragasztott fatartóról?

A rétegelt-ragasztott fatartó több összeragasztott, szárított fa lamellából áll, melynek felülvizsgálata egy korszerű lézer technológiával és röntgennel zajlik, majd ezeket az átvizsgált lamellákat osztályozzák és fogazott illesztéssel egymáshoz toldják.

Az alapanyag lényegében olyan fagerenda, amelynél a szelvény- és hosszméretek jelentősen eltérhetnek a megszokottól, s amely nemcsak egyenes, hanem íves, olykor többször is görbített formájú lehet. Roppant jól alkalmazható olyan helyeken ahol a magas szilárdság és a költséghatékonyság mellet az esztétikus megjelenés is elengedhetetlen.

rétegelt-ragasztott

A különleges hosszokat hossztoldással, a meglepően nagy szelvényméreteket pedig szélességi toldással és rétegeléssel lehet elérni. A technológia során nem kell sem különleges hőkezelést, sem gőzölést alkalmazni, a préságy szerinti forma állandóságát a rétegeléshez használt műgyanta biztosítja. 

A rétegelt-ragasztott fatartó használata mellett több érv is szól!

Az említett műgyanta víz- és magas hőállóképességének köszönhetően, minden extra hatást biztonsággal kiáll.

A hossztoldás során történő hibakiejtés és a rétegelés következtében a hagyományos fűrészelt fagerendánál jóval homogénebb, legfeljebb kismértékben repedező fatartókat kapunk eredményül.

rétegelt-ragasztott

A fatartókkal az építkezés gyors és általában kis gépigényű.

Ezzel a szerkezettípussal akár 70 méter fesztáv is könnyedén áthidalható közbenső alátámasztás segítsége nélkül.

A szerkezet nem igényel burkolást, sőt a fa természetes szépségével jelentősen növeli az épület esztétikai értékét. A faszerkezet tartósságát teljesen megőrzi, akkor is, ha a beépítés után többé már nem történik újabb felületkezelés.

A rétegelt-ragasztott fatartó előnyei közé sorolható, hogy roppant jó a terhelhetősége, gyorsan, konkrétan azonnal beépíthető, más anyagokkal is könnyen kombinálható. Íves, egyenes és kombinált szerkezeti elemek létrehozására, illetve nagy szabad fesztávok áthidalására is alkalmas. Karbantartást nem igazán igényel, ráadásul a tűzzel szembeni ellenálló képessége roppant magas. Környezetbarát alapanyag és esztétikus megjelenést biztosít bármely építménynek. 

Rétegelt-ragasztott termékeink számos variációra adnak lehetőséget a faszerkezetépítésben! Legyen szó íves, egyenes, változó keresztmetszetű, illetve tetszőleges geometriájú tartókról, a Waller Furnér fatelepén mindent megtalál!