A kültéri fafelületek bizonyos időközönként felújítást, karbantartást igényelnek. Nem kell nagy, megterhelő procedúrára gondolni, viszonylag egyszerű módszerekkel hosszú távon meg lehet őrizni a szerkezetek eredeti állapotát. 

A kültéri faanyagot számos romboló hatás érheti

A napsütés, a csapadék, a hőmérséklet, valamint mindezek ingadozása károsítja a faanyag védelme érdekében felvitt bevonatot. De persze az sem tesz jót a védőrétegnek, hogy a fa a páratartalom függvényében folyamatosan zsugorodik vagy éppen dagad. A felületkezelő anyag rugalmasságának köszönhetően hosszú ideig követni tudja ezt a típusú változást, ám idővel a felületen mikrorepedések keletkeznek. Az időjárás viszontagságainak hatására a bevonat elvékonyodik, megrepedezik, így egyre csak csökken a faanyag védettsége. 

karbantartás

Miként óvhatja meg a fafelületeket?

A faanyagok számos különféle anyaggal kezelhetők, ezek közül is az egyik legnépszerűbb a favédő lazúr. A vékonylazúrral való munka előtt mindenképp javasolt egy csiszolópapírral átmenni a felületen, majd enyhén vizes ronggyal alaposan áttörölni azt. A megszáradt, letisztított faanyagra ecsettel vagy hengerrel kell felhordani a favédő anyagot, lehetőleg dupla rétegben. Amennyiben a szerkezet nagyon elhanyagolt, a régi bevonatot javasolt teljesen eltávolítani. Ilyenkor a glettelés és az újracsiszolás is ajánlott. 

Ezt a folyamatot kettő, maximum három évente érdemes megismételni. Természetesen amennyiben időközben látványos sérülést szenved a szerkezet – pl. a fokozott csapadék hatására látványos repedések alakulnak ki rajta – mielőbb után kell kezelni. 

Csere helyett ápolja és védje kültéri faelemeit, így azok hosszú éveken át sértetlen állapotban maradnak!

A legjobb minőségű faanyagért vegye fel velünk a kapcsolatot! →