A bükkfa nem csupán egy egyszerű fafajta; ez egy komplex és sokoldalú növény, amely számos területen játszik kulcsszerepet, legyen szó erdőgazdálkodásról, faiparról vagy kertészetről. Azok számára, akik mélyebben szeretnék megérteni a bükk jelentőségét és felhasználási lehetőségeit, cikkünk remek lehetőséget nyújt. 

Hol találkozhatunk a bükkfával?

A bükkfát szerte Európában megtalálhatjuk, de leginkább Közép- és Nyugat-Európában őshonos. Az Alpokban, a Kárpátokban és más közép-európai hegyvidékeken összefüggő erdőségekben él, de azokon a területeken, ahol mérsékelt éghajlat uralkodik, bárhol találkozhatunk vele. 

Az összes hazai fafaj közül a bükk igényli leginkább a nedvességet. A szellős, jó víz- és tápanyag-ellátottságú területeket kedveli. Magyarországon az Északi-középhegységben, a Magas-Bakonyban, a Mecsekben, a Zselicségben, a Kőszegi és a Soproni-hegységben alkot összefüggő állományokat. 

bükkfa
Milyen jellemzőkkel rendelkezik? 

A bükkfa jellegzetes levelei ellentétes elrendezésűek és fogazott szélekkel rendelkeznek. Termése, a makk, keskeny, tövises burkot visel. Továbbá, a bükkfa kérgét sima, szürkésbarna színű kéreg borítja, ami idővel repedezetté válik.

Viszonylag homogén szövetszerkezettel rendelkezik. Keménysége ellenére is könnyen megmunkálható: jól fűrészelhető, marható, esztergálható. A bükk a keménylombos fafajok közül a leggyorsabban szárítható, viszont mindenképp figyelembe kell venni erős zsugorodását.

Mire használhatjuk? 

bükkfa

A bükkfa rendkívül értékes és sokoldalúan felhasználható alapanyag. A kemény, sűrű szerkezete miatt kiváló minőségű bútorok, padlók és egyéb beltéri kiegészítők készítésére alkalmas. Ráadásul a bükkből rendkívül szilárd, értékes, rétegelt lemezek készíthetők. A fafajta remek tüzelőanyagként is szolgál, mivel magas hőértékkel ég és kevés hamut hagy maga után.

Tudta? 

A bükk termése akár fogyasztható is! Sokan nem tudják, de makktermését régen állati takarmányként gyűjtötték, sőt, ínséges időkben tölgymakkal keverve kenyérpótlóként használták a népélelmezésben. Az emberi fogyasztásra szánt bükkmag héját leszedték, kemencében megszárították, hogy csípős ízét elveszítse, majd kézimalmon megőrölték. Tésztájából parazsas hamuban pogácsát sütöttek. 

A bükk makkjából olaj sajtolható, amit főzésre és világításra alkalmaztak. Héját leszedve, megpörkölve, kávépótló alapanyagául is szolgált.

 

A bükkfa nem csupán egy szép és hasznos fafajta, hanem az európai erdők és kertek meghatározó eleme is. Értékes anyagai és ökológiai szerepe miatt érdemes közelebbről megismerni és tisztelni ezt a fát. Ha Ön is egy megbízható és sokoldalú fafajtát keres, a bükk ideális választás lehet!

A Waller Furnér Kft. fatelepén minőségi bükk fűrészárut talál. Kérjen ajánlatot még ma! –>