+36306874727 | Nyitvatartás: H-P: 6-14 óráig | Reggeli szünet: 9-9:20-ig | Ebédszünet: 12-12:10-ig info@wallerfurner.hu

A lucfenyő egy olyan fafaj, amely sokak számára ismerős lehet, de valószínűleg kevesen vannak tudatában mindazon tulajdonságainak és felhasználási lehetőségeinek, amelyek rejlenek benne. Most arra vállalkoztunk, hogy teljes körű áttekintést nyújtsunk erről a lenyűgöző fafajról. Fedezzük fel együtt, mi mindent kínál a lucfenyő, és hogy miért érdemes figyelmet szentelni neki!

Hol találkozhatunk a lucfenyővel?

A luc igen elterjedt fafajta az északi félgömb mérsékelt övi erdeiben, főként a hegyvidékek területén, de a tajgán is erdőalkotó fafajnak számít. Hazánkban ritkán találkozhatunk lucfenyővel, így ahol mégis megtalálható, ott védett természeti érték. 

lucfenyő

Milyen jellemzőkkel rendelkezik? 

A hűvös hegyvidéki vagy kontinentális éghajlaton nevelkedett luc rendkívül kedvező jellemzőkkel bír. Könnyű, alacsony sűrűségű puhafának számít, ennek ellenére rugalmas, szívós, kiváló szakítószilárdsági értékkel rendelkezik. Szép fehér, esetleg enyhén sárgás színű. Vetemedésre hajlamos, viszont gyengén zsugorodik, ezért a belsőépítészek nagyon szeretnek vele dolgozni. 

Mire használhatjuk? 

lucfenyő
A faiparban széles körben használják: bútorok gyártásához, épületasztalos, illetve belsőépítészeti munkákhoz, de külső- és mélyépítészek is gyakran igénybe veszik. Fontos tudni, hogy tartós kültéri használat esetén érdemes favédő szerekkel kezelni. 

Tudta? 

A lucfenyő a rendkívüli méreteiről ismert. A kifejlett lucfenyők magassága akár a 95 métert is elérhetik, így ezek a fák a világ egyik legmagasabb fajtái közé tartoznak. Az ilyen hatalmas fák lombkoronája lenyűgöző látványt nyújt, miközben jelentősége az erdők ökológiai egyensúlyában is meghatározó.

Régen az ilyen hatalmas lucfenyőket szent fáknak tekintették, amelyeket különleges tisztelet övezett. Egyes ősi kultúrákban a lucfenyőt gyakran szent faként, vagy akár a természet isteneként tisztelték.

 

Ha Ön is szívesen próbára tenné a lucfenyőt, bátran forduljon hozzánk! A Waller csapata mindig rendelkezésére áll, hogy segítsen projektjének megvalósításában, akár sürgős megrendelés esetén is. 

A Waller Furnér Kft. fatelepén minőségi luc fűrészárut talál. Kérjen ajánlatot még ma! –>