A biomassza tüzeléstechnikai alkalmazása növekvő tendenciát mutat, mivel mind környezettudatossági, mind gazdaságossági szempontból ideális választásnak bizonyul.

A biomassza egy megújuló energiaforrás, amely kifejezetten nagy hatásfokú.

A fűrészáru kitermelése során olyan anyagok keletkeznek, amelyek méretbeli és minőségi tulajdonságaik miatt már szinte csak energiatermelési célokra hasznosíthatják.

A biomasszák közül a tűzifa a tüzelőanyagok legelterjedtebb és ősi idők óta alkalmazott formája. De a legjellemzőbb tüzelhető biomasszák közé tartozik a fűrészpor, illetve a fakéreg is.

A tüzelhető biomasszákkal szemben lényeges követelmény, hogy éghetetlen hamutartalmuk olyan vegyi összetevőkből álljon, amelyek nem roncsolják a kazánberendezést, nem olvadnak rá a fűtőfelületre, valamint nem okoznak jelentős levegőszennyezést. A biomassza tüzeléstechnikai alkalmazásának már automatizált és korszerű eszközei is vannak, amelyek komfortosságot biztosítanak, méghozzá környezetbarát és gazdaságos módon.

A legjobb tüzelők

Javasolt bükk tűzifát választani, mivel annak rendkívül magas a fűtőértéke. Figyelni kell azonban arra, hogy a fafajta fülledésre érzékeny, valamint tudni kell, hogy égetése során viszonylag több hamu keletkezik.

A tölgy, az akác, a csertölgy, a kőris, a juhar, a vadgyümölcs, valamint a gyertyán szintén azon fafajták közé tartozik, amelyeknek magas a fűtőértéke. A gyertyán szintén hajlamos a fülledésre, az akác viszont egyáltalán nem.

A fatüzelés előnyei és hátrányai

A fa egy megújuló energiaforrás, szén-dioxid semleges, a füstje nem tartalmaz kén-dioxidot, így környezetbarát tüzelőanyagnak számít. Viszonylag olcsó és kényelmes fűtési megoldást jelent. Regionális szinten elérhető, ezáltal csökkenthető a szállításból származó környezetterhelés is.

Hátránya azonban, hogy a tüzelés hatásfoka nagyban függ a fa minőségétől és nedvességtartalmától. A tárolása pedig nyilván körülményesebb, mintha például gázzal fűtene.

Cégünk a fafeldolgozás során keletkezett mellékterméket tűzifa, fűrészpor, és fakéreg formájában teszi hasznosíthatóvá, így képesek vagyunk felhasználhatóvá tenni a fa minden részét. További részletekről tájékozódjon a weboldalunkról!