A természetes anyagok manapság újra fénykorukat élik, ezzel együtt a praktikus hajópadló is. Mivel tömörfa, így jól tartja a meleget, ezért sokkal komfortosabb egy ilyen padlón sétálni, mint egy laminált vagy egy famintázatú járólapon. Elegáns, esztétikus megjelenést sugároz, mégis könnyedén beépíthető egy modern stílusú lakásba is. A laminált parkettával szemben, megfelelő ápolás és gondoskodás mellett sok-sok éven át lakása ékköve lehet. De nézzük, mit kell még tudni a hajópadlóról!

Milyen előnyei és tulajdonságai vannak?

Mindamellett, hogy dekoratív látványt nyújt, könnyen ápolható és tisztán tartható,  mivel felülete antisztatikus. A hajópadló a laminált parkettával szemben valódi fából készül, így sokkal strapabíróbb, illetve jó hang és hőszigetelő. Néhány esetben vizes helyiségekbe is megoldható a lerakása, de nem ajánlott.

hajópadló

Karbantartása és ápolása

A hajópadlót kimondottan egyszerű tisztán tartani, de jó tulajdonságai közé tartozik az is, hogy csökkenti az allergéneket, azaz, az atkák nem telepszenek meg benne. Elég egy seprés vagy egy gyors porszívózás, és újra tiszta a padlónk, a vizet viszont nem szereti, így a felmosás kerülendő. A víz mellett a különféle vegyszerek sem alkalmasak a tisztításához, mert ezek könnyen károsíthatják a padlónk felületét, de léteznek kimondottan a hajópadlóhoz kifejlesztett tisztítószerek, amelyek tökéletes választásnak bizonyulhatnak. Ha esetleg ráöntenénk valamit, azt érdemes gyorsan feltakarítani, mielőtt nyomot hagyna, ezt egy nedves ronggyal megtehetjük. Lakkozni nem érdemes, mert ez egy vékony réteget képez a felületén, ami később hajlamos a repedezésre. Ezzel szemben az olaj és a viasz beleolvad a fába, amely így ellenállóbbá válik és bizonyos mértékben víztaszító is lesz. 

hajópadló

Milyen hajópadlót válasszunk?

Kedvünkre választhatunk, hogy milyen színűt és stílusút szeretnénk – akár a modern, akár a rusztikus elrendezés hívei vagyunk, bármelyik fajtából megtalálhatjuk a számunkra megfelelőt. Néhány fontos szempontot viszont érdemes átgondolni. 

A szélesebb lapok egyesek szerint sokkal szebbek, de sajnos hajlamosabbak a deformálódásra. Amennyiben tudunk, válasszunk 9-15 cm széles lapokat, a vastagság pedig lehetőleg ne legyen kevesebb, mint 19 mm. Általában luc, borovi és vörösfenyő a kínálat, árban is ez a sorrend. A lucfenyő ezek közül a legpuhább, ha olyan helyiségbe választjuk a padlót, ahol sokat tartózkodunk és jobban igénybe van véve, érdemesebb keményebb fát választani, például vörösfenyőt, nem véletlen készülnek ebből a fajtából a kültéri burkolatok is. 

Amennyiben Ön is hajópadlót szeretne a lakásába, ne habozzon, a Waller Furnér Kft.-nál többféle padlóburkolatból választhat, akár egyedi méretben is! Válogasson nálunk, vegye fel velünk a kapcsolatot!