Egy új ház építésénél a használt anyag típusa nagyon fontos, mivel ez meghatározza az ingatlan minőségét és a szerkezet élettartamát. A fa és a tégla továbbra is a legnépszerűbb anyagtípusok közé tartoznak, azonban mindkét anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Hogy ki-melyiket részesíti előnyben, egyéni döntés, mely a költségvetéstől és preferenciáiktól függően változhat. 

Ebben a cikkben átvizsgáljuk az előnyöket és hátrányokat mindkét építőanyag esetében.

Fa alapanyag

alapanyag

Előnyei:

A faházak gazdaságosabbak, mint a téglaházakat, ugyanis előbbiek gyorsan és egyszerűen megépíthetőek, költséghatékonyak és energiatakarékosak. Természetes anyagokból készülnek, amelyek újrahasznosíthatóak és ökológiai szempontból előnyösebbnek tekinthetőek, ráadásul könnyebben lebonthatóak.

A fa esztétikailag is rugalmas és sokrétű anyag. Festhető, viaszolható, lakkozható, vágható, ragasztható és szögezhető, így sokoldalú építészeti terveket készíthet, ha fával tervez. Ami a stílust illeti, a fával könnyebb dolgozni, és sokkal több kreativitást tesz lehetővé.

Hátrányai:

A fának számos ellensége van: termeszek, hangyák, cincérek, farontó gombák. Az esetében előfordulhat vízkárosodás, ami növeli a penész növekedésének esélyét. Továbbá ez az alapanyag nem tartozik a legtartósabbak közé, ám a különböző modern megoldásokkal – például impregnálással – növelhető az élettartama. 

Tégla alapanyag

alapanyag

Előnyei:

A téglából készült házak hosszú ideig gond nélkül állnak, nagyon tartósak, az időjárásnak és az általános kopásnak remekül ellenállnak. Továbbá nem igényelnek szinte semmilyen karbantartást, mivel időtálló és strapabíró szerkezetek. 

Vastagsága miatt a tégla kevesebb hangot enged át, ami előnyös lehet a rossz alvók számára, vagy azoknak, akik szeretik biztonságban tudni a magánéletüket.

Hátrányai:

A tégla drágább anyag, mint a fa, így költségesebb építészeti megoldás. Ezzel az alapanyaggal az alapozás miatt adódhat hiba, amire lehet, hogy csak hosszú idő után fog fény derülni, amikor elmozdul az épület és repedések képződnek rajta. A téglaépületet nem lehet könnyen lebontani vagy mozgatni, ha átépítésre lenne szükség, akkor nehezebb dolgunk lesz, mint a faanyag esetében.

Néha nedves vagy párás helyeken a tégla érzékeny lehet a penészre, így előfordulhat ilyesfajta károsodás is.

A faházak a fentieket tekintve sokkal költséghatékonyabb és sokoldalúbb választást jelentenek, de a felmerülő hátrányai miatt vannak, akik inkább vállalják a többletköltségeket és a téglát választják. De, mint tudjuk a tégla sem tökéletes. Döntsön saját megítélése szerint. Abban az esetben pedig, ha minőségi épületfára van szüksége, forduljon a Waller Furnér Kft.-hez.