+36306874727 | Nyitvatartás: H-P: 6-14 óráig | Reggeli szünet: 9-9:20-ig | Ebédszünet: 12-12:10-ig info@wallerfurner.hu

A faanyagnak mindenképp szüksége van a felületkezelésre. A nyersanyag csak ezáltal lesz védve a környezeti és biológiai károsodásoktól. A különféle keverékeknek köszönhetően a fa esztétikai értéke is növekszik. A védelem fajtáját a felhasználás körülményei is befolyásolják. 

A felszíni kezelésre csak a megfelelő előkészítő műveletek után kerülhet sor. 

De nézzük is, hogy melyik a három legjelentősebb felületkezelő anyag!

Olaj

Az olaj mélyen beszívódik a fába, csökkenti a nedvességfelvevő képességét és védi a felületét a szennyeződésektől. 

Felületkezelésre csak a száradó növényi olajok alkalmazhatók. A különféle szerek állagukban, száradásuk időtartamában, színükben és tartósságukban is különböznek egymástól. Fontos, hogy az olajat ne színezzük. 

felületkezelő

Viasz

A viasz védi és vízlepergetővé teszi a fát, naturális fényt kölcsönöz neki. Sérülés esetén, kisebb felületen javítható. 

A boltokban beszerezhető viaszok vízzel hígíthatók, és az oldószer adagolásával beállíthatók a színárnyalatok. 

A felületkezelő anyagot akár saját magunk is elkészíthetjük. Ehhez először is daraboljuk fel a viaszt, és adjunk hozzá megközelítőleg ugyanannyi terpentint. A keveréket helyezzük egy üvegbe, majd ezzel együtt egy vízzel töltött edénybe, amit óvatosan kezdjünk el melegíteni. Ezt addig folytassuk, amíg a viasz teljesen fel nem oldódik. 

felületkezelő

Gyanta

A gyantáknak több típusát különböztethetjük meg. Eredetük szerint beszélhetünk természetes – recens, fosszilis és állati eredetű – illetve mesterségesen előállított gyantákról.

A műgyanták a természeteseket egyre inkább háttérbe szorítják, ugyanis ezek jóval költséghatékonyabbak, illetve korlátlan mennyiségben rendelkezésünkre állnak. A mesterségesen előállított gyanták a faanyag felületeit kopás-, sav-, lúg-, víz- és vegyszerállóvá teszik. Minőségük egyenletes és ellenőrizhető. 

Óvja meg a fa minőségét a felületkezelő anyagokkal. Ha pedig faanyagra lenne szüksége, számíthat a Waller Furnér Kft.-re!