+36306874727 info@wallerfurner.hu

A gipszkartonozás rendkívül népszerű módszer a falak és mennyezetek építésére vagy átalakítására. Gyorsan szerelhető, költséghatékony és könnyen visszabontható, így ideális választásnak bizonyul a legtöbb háztulajdonos számára. Emellett a gipszkarton azért is rendkívül praktikus, mert elhelyezhetők mögötte az elektromos szerelvények és a szigetelőanyagok. De hogyan lehet saját kezűleg kivitelezni mindezt tetőlécek segítségével? Segítünk!

A gipszkartonozás nem csak a tapasztalt szakemberek privilégiuma, a falazási módszer könnyen elsajátítható. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet házilag tetőlécek segítségével gipszkartonozni.

A gipszkartonozás folyamata

1. lépés: a vázszerkezet kialakítása

A gipszkarton felszerelésének első lépése a megfelelő vázszerkezet kialakítása. Ez jellemzően tetőlécből készül, de lehet fémváz is. Ha tetőléccel dolgozunk, a faanyagot vágjuk pontos méretre, majd rögzítsük a falhoz, ez képezi a tartószerkezetet, amelyet 50-80 cm-enként érdemes fixálni. A gipszkartonozáshoz szükséges váz odaerősíthető téglafalhoz vagy vakolatra, viszont vályogfalra nem kifejezetten javasoljuk. 

2. lépés: gipszkarton lapok előkészítése és rögzítése

A gipszkarton lapokat vágjuk méretre késsel, snitzerrel vagy fűrészel. Ezután csavarokkal rögzítsük a vázszerkezethez. Ajánlott 3,5 mm-es önmetsző csavarokat használni, melyeket 20-25 cm-enként helyezzünk egymástól. Figyeljünk arra, hogy a csavarokat ne hajtsuk túl mélyre, hogy elkerüljük a gipszkarton átszakadását.

3. lépés: élvédők és hézagkitöltés

A gipszkarton lapok felhelyezése után rakjuk fel az élvédőket, majd töltsük ki a hézagokat az illesztéseknél. Ehhez hézagkitöltő tömítőanyagot érdemes használni, amit spakli és glettvas segítségével vigyünk fel a felületre. Ezzel biztosítjuk a sima és egyenletes felületet.

tetőléccel

4. lépés: glettelés és festés

A glettelésre ajánlott nagy figyelmet fordítani, hogy a fal valóban sima legyen. A glett megszáradását követően a felületet finom csiszolópapírral dolgozzuk meg, majd festhetjük vagy tapétázhatjuk a kívánt módon.

 

A gipszkartonozás lépései könnyen elsajátíthatók, a megfelelő alapanyagok és szerszámok beszerzésével bárki nekiláthat a projektnek! De semmiképp ne feledkezzünk meg a biztonságról és a precizitásról a munka során!

Ha minőségi tetőlécet keres a gipszkartonozáshoz, bátran vegye fel a kapcsolatot a Waller Furnér csapatával. Segítünk a megfelelő anyagok kiválasztásában, hogy projektje gyorsan és hatékonyan megvalósulhasson. Legyen szó felújításról vagy építkezésről, állunk rendelkezésére a szükséges információkkal és termékekkel!