+36306874727 info@wallerfurner.hu

A fából készült bútorok bármelyik kert központi elemeivé válhatnak. Megfelelően elkészítve és stílusos szövetekkel kiegészítve, tökéletesen helyettesítik a boltban kapható kész kerti bútorszetteket. De hogyan lehet létrehozni ezeket? Milyen eszközökre lesz szükség, és miként vágjunk neki a feladatnak? Segítünk!

A saját kezűleg készített kerti bútorok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A raklapból vagy egyéb faanyagból előállított dohányzóasztal, pad vagy szék mind olyan elem, amit komolyabb szaktudás és különlegesebb felszerelés nélkül is el lehet készíteni. Az alábbiakban ehhez adunk néhány tippet!

Tervek elkészítése

Első lépésként érdemes elkészíteni a terveket. Ez segít abban, hogy előre lássuk, hogyan fog kinézni a végeredmény, illetve milyen méretű és formájú kerti bútorokat szeretnénk megalkotni. A tervek segítségével könnyebben fel tudjuk mérni az anyagmennyiséget, és pontosabb elképzeléseket kaphatunk az elkészítendő darabokról. 

Amennyiben a tervek készítésével meggyűlik a bajunk, bátran nézzünk utána a világhálón, számos kész tervet találni, amelyek megvalósításával stabil és esztétikus kerti bútorokat kaphatunk. 

Alapanyagok és eszközök kiválasztása

A következő lépés a kerti bútorok elkészítésében az alapanyagok és eszközök kiválasztása. Fontos, hogy olyan faanyagot válasszunk, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak és tartós megoldást kínál. A leggyakrabban használt fafajták közé tartoznak a különféle fenyőfélék és a tölgy, melyek mindegyike rendelkezik a szükséges időjárásállósággal és tartóssággal. Amellett, hogy megfelelő faanyagot választunk, gondoskodnunk kell a szükséges eszközökről és felszerelésekről is, például elektromos vagy kézi fűrészekről, csavarhúzókról, reszelőkről, csiszolókról és festékekről.

kerti bútorokat

Kerti bútorok elkészítése

Amikor minden előkészület megtörtént, elkezdhetjük a kerti bútorok építését. Ehhez először készítsük elő az alapanyagokat, méretezzük és vágjuk ki azokat a terveknek megfelelően. Ezután következhet az összeszerelés, melyhez használjuk a megfelelő csavarokat és ragasztókat. Fontos, hogy a szerelés során precízen dolgozzunk, hogy a bútorok stabilak és biztonságosak legyenek.

Apró simítások 

A folyamat utolsó fázisában következhetnek a befejező lépések, például a csiszolás és festés. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a bútorok simák és kellemes tapintásúak legyenek. Ezután következhet a festés, amely nemcsak esztétikailag javítja a bútorok megjelenését, hanem védelmet is nyújt az időjárás viszontagságaival szemben.

7 hasznos tanács és tipp

  1. Válasszuk ki a megfelelő faanyagot! Fontos, hogy olyan faanyagot válasszunk, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak és hosszú élettartammal rendelkezik. Ahogy a fentiekben is említettük, a tölgy és a fenyő mindig hibátlan választás lehet.  
  2. Fektessünk megfelelő hangsúlyt az előkészületekre! Az előkészületek nagyban befolyásolják a végeredmény minőségét. Szánjunk időt a faanyagok megmunkálására, a tervek elkészítésére és a precíz összeszerelésre.
  3. Használjunk minőségi eszközöket! A jó minőségű eszközök segítenek hatékonyabban és precízebben dolgozni, így a végeredmény is magasabb színvonalú lesz.
  4. Ha lehet, védőszerrel kezelt faanyaggal dolgozzunk! Az impregnált faanyagok jóval tovább ellenállnak a nedvességnek, a rovaroknak és a penésznek.
  5. Tartsuk karban a bútorokat! Ne hagyjuk figyelmen kívül a rendszeres karbantartást és ápolást. Időnként ellenőrizzük és szükség esetén javítsuk a bútorokat, valamint gondoskodjunk a megfelelő tisztításról és ápolásról.
  6. Használjunk textíliákat! Ha lehetőségünk van rá, használjunk párnákat, asztalterítőket a kerti bútorokhoz. Ez nemcsak kényelmet nyújt a felhasználóknak, hanem védelmet is biztosít a faanyagoknak.
  7. Télen, amikor a kerti bútorokat nem használjuk, tároljuk azokat fedett helyen! Ha nincs olyan hely, ahova elraktározhatók a kerti bútorok, használjunk borítást, hogy megóvjuk azokat az időjárás káros hatásaitól!

kerti bútorokat

Reméljük, hogy közelebb vittük ahhoz, hogy Ön is elkészítse saját fa kerti bútorait. Ha bármilyen kérdés felmerült, esetleg faanyagra lenne szüksége a projekt megvalósításához, ne habozzon felkeresni minket! A Waller Furnér csapata szívesen áll rendelkezésére, hogy segítsen megvalósítani elképzeléseit, illetve igény esetén tanácsokat adunk a faanyagok kiválasztásában és kezelésében egyaránt.