A 2021-es év sosem látott áremelkedést hozott az építőiparban, többek között az épületfa tekintetében. Az év végére épphogy normalizálódott a helyzet, a viharfelhők viszont ismét gyülekezni látszanak. Jön a tavasz, a természet újjáéled, a mezők kizöldülnek, és persze: jön az építkezési csúcsszezon! 

Az energiaárak drasztikus emelkedése már önmagában árhullámot jelzett előre, ezzel együtt természetesen a kereslet megugrása mellett más piaci hatások is az épületfa árának újbóli megugrását okozhatják. 

A tavalyi év végén Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának (HÉT) elnöke 20% körüli áremelést vizionált az építőanyagok tekintetében az energiaárak megugrása miatt. Az előrejelzések azt mutatták, hogy a drágulás minden építőipari terméknél már az év elején tapasztalható lesz. 

faanyagárakkal

Az árak ismét felfelé kúsznak

A várakozások sajnos beigazolódtak, már az év indulásával 5-10 százalékos emelkedés volt megfigyelhető, többek között a deszka, palló és a gerenda esetében. 

Mi áll az áremelkedés hátterében? 

Az energiarák emelkedése minden szektorba begyűrűzik, de persze az egyéb gazdasági események is befolyásolják a fűrészáru árát. A kitermelést több övezetben is mérsékelték, többek között a szomszédos Szlovákiában, ahol a fenyőrönk kitermelését idén közel 30%-kal csökkentették, amit garantáltan megérzünk majd.

A jelenlegi háborús helyzet is kihat az árakra. Az ukrajnai import bizonytalanná vált, ami felhajtja az árakat más, fenyő fűrészárút gyártó országokban, például Szlovákiában, Csehországban és Ausztriában is.

Az árak növekedéséhez természetesen aktívan járul hozzá a hihetetlen mértékű kereslet is. Bár az építkezési csúcsszezon tavasszal indul be, az elmúlt években már télen is erős volt a forgalom az épületfa kereskedelem terén. Ezt pedig várhatóan csak tovább fokozza majd az év végén lezáródó otthontámogatások miatti építkezési roham. 

faanyagárakkal

Hogyan járhatnak a legjobban a vásárlók?

A vásárlók, ha csak tehetik, időben egyeztessenek egy fafeldolgozó üzemmel, hogy a fatelep határidőre, a megfelelő mennyiségű és minőségű épületfát tudja szolgáltatni. A fa felhasználása előtt legalább hat-nyolc héttel érdemes leadni a rendelést, hogy az alapanyag időben rendelkezésre álljon. Az erősödő kereslet miatt előfordulhat, hogy korlátozott kínálat alakul ki, így az épületfa beszerzése egyre nehezebb és drágább lesz. 

Menjen biztosra, szerezze be időben az épületfát! Rendeljen előre, hogy semmiképp ne maradjon faanyag nélkül!