Az utóbbi egy évben soha nem látott mértékben ugrottak az egekbe az építőipari faanyagok árai. A helyzetre persze a nyersanyaghiány is jelentős befolyást gyakorolt. De mi állhat a háttérben? Mi okozza a fapiacon ezt a zűrzavart, az építkezéseken a bosszantó káoszt? Utánajártunk!

A drágulás mértéke változó

Termékcsoportonként eltérő árnövekedéssel kalkulálhatunk. Az OSB lap ára változott a legnagyobb mértékben, ugyanis az megnégyszereződött, de a nyír rétegelt lemez, az MDF és a natúr faforgácslap esetében is 100-150% közötti áremelkedéssel számolhattunk. A költségnövekedés egyetlen fából készült termék esetében sem maradt el. 

Az áremelkedést világpiaci folyamatok mozgatják

A Wall Street bár nincs kicsiny országunk vonzáskörzetében, az ott zajló folyamatok erőteljes hatást gyakorolnak ránk, ahogy az egész világra is.  A szakértők bár tavaly ősszel azt jósolták, hogy a tőzsdén a fűrészárú árfolyama már csak csökkenő tendenciát mutat majd, a szárnyalás tovább folytatódott, méghozzá olyannyira, hogy a fa kereskedelmi egységének ára már az aranyéval vetekedett. 

Az eget surló faárak hátterében az áll, hogy az Egyesült Államokban hirtelen megugrott a lakásépítési, felújítási szándék. De a faanyagok iránti megnövekedett kereslet nem csak az USA-ra jellemző, ugyanis a Covid-19 miatti lezárások alatt a „fejlett” világ minden pontján hatalmas méreteket öltött a felújítási kedv. 

nyersanyaghiány

A jelenlegi helyzet kialakulásában az Egyesült Államoknak mégis kiemelt szerepe volt, ugyanis az ország felvásárlóként különös intenzitással szállt be az európai piacra. Korábban a tengerentúli faipari folyamatok nem gyakoroltak hatást kontinensünkre, ugyanis a farönkök átszállítása az óceánon hatalmas költségekkel jár, ám most olyannyira elszálltak Amerikában az árak, hogy még a költséges szállítás ellenére is megérte messzebbről vásárolni. 

A nyersanyaghiány kaotikussá tette az építkezéseket

Egyre több olyan fűrésztelep akadt, amelyek olyan készárut adtak el, és vették fel arra az előleget, amelyhez még a rönkök sem érkeztek meg. Mindez persze nemcsak rengeteg bosszúságot generált, hanem meghatározó csúszásokat is. A nyersanyaghiány miatt építkezések tömkelegét kellett leállítani, szüneteltetni. Bizonytalanná vált, hogy mikor és milyen összegek árán folytatódhatnak a munkálatok. 

Mit tehet ebben a helyzetben vásárlóként?

A vélemények még mindig nem egyeznek abban a tekintetben, hogy a faiparban meddig tarthat ez a helyzet. A piaci szereplők többsége jelenleg abban reménykednek, hogy 2022-re helyreáll a rend. Bizton állítani ezt persze nem lehet, épp ezért javasoljuk azt, hogy amennyiben faanyagra van szüksége, időben szerezze be azt. Ne várjon az utolsó percig a vásárlással, hogy semmiképp ne hátráltassa ez Önt, a tervei megvalósításában. 

nyersanyaghiány

Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ugyanis jelentős múltunknak, tapasztalatunknak köszönhetően olyan kapcsolatrendszerrel bírunk, amely megkönnyíti a faanyag beszerzését. Épp ezért – bár nálunk is voltak nehezebb időszakok – telepünkön mára normalizálódott a helyzet, így megfelelő mennyiségű és a szokásos, kiemelkedő minőségű nyersanyagot tudjuk szolgáltatni megrendelőink részére. 

Nálunk nincsenek rejtett kockázatok, nincsenek felelőtlen ígéretek! Amennyiben megbízható helyről vásárolna faanyagot, keressen bennünket bizalommal!