A faanyag bár rendkívül tartós tud lenni, törődés hiányában mégis hamar elveszti eredeti állapotát. Ez különösen igaz akkor, amikor kültérre van kihelyezve, ekkor a favédelem csak még nagyobb jelentőséget kell, hogy kapjon.

Könnyen bele lehet esni abba a hibába, hogy kitesszük az anyagot az udvarra, aztán amikor szükség lenne rá, kiderül, hogy már nincs abban az állapotban, hogy felhasználjuk. 

Amennyiben pedig az anyag már fel van dolgozva, akkor hatványozottabban fontos annak védelme. Álmaink háza, könnyedén rémálommá válhat, ha nem tesszük meg a megfelelő intézkedéseket. 

Most hoztunk néhány ötletet, amelyek bevetésével megvédheti a kültérre került faanyagot!

Milyen hatások érhetik a fát odakint?

Természeti hatások

Az eső, a nedvesség, az UV sugárzás, a hőmérsékletingadozás mind-mind roncsolja a fa szerkezetét. Továbbá ezek elszíneződést is okozhatnak, ami esztétikai szempontból sem kedvez céljainknak. A nedvesség ráadásul a kártevőket is könnyebben a fához csábítja.

favédelem

Kártevők

Miután a fa teljes mértékig a természet része, nem meglepő, hogy a növények és a rovarok is megtalálják és képesek megtelepedni rajta. Ha nem vigyázunk, akkor a fa a gombák vagy akár a penész áldozatává is válhat. 

Mindezeken túl muszáj figyelembe venni a tárolás szempontjából is, hogy a fa éghető, tehát, a megfelelő helyen kell eltárolni és a szükséges szerrel ellátni, hogy ne essen baja, bárhol legyen is.

Mit tehet azért, hogy a fa károsodását elkerülje?

Tárolás szempontjából a környezeti hatások elkerülése végett, érdemes letakarni vízálló fóliával. Még jobb, ha tető is kerül legalább fölé.

Ha már be van építve, akkor ez nem ilyen egyszerű, hiszen nem fóliázhatjuk le az egész házat, ám, van rá egyéb hatásos megoldás is, amellyel megvédhetjük.

Építkezésnél gondoskodjunk arról, hogy a víz szabadon elfolyhasson és arra sem árt figyelni, hogy az összes faelem szorosan csatlakozzon egymáshoz, különben a kis hézagok begyűjtik a vizet.

Impregnálás

A faanyagot érdemes bevonni impregnáló szerrel, amely kitűnő védelmet biztosít a kártevőkkel szemben. Számos választék van belőle a piacon, érdemes utánajárni, hogy Önnek melyik a legcélszerűbb.

favédelem

A fa lefestése

Az impregnáló szerrel megvédjük a fát a kártevőkkel szemben, de a romboló környezeti hatásokat még mindig nem védjük így ki teljesen. Azonban, ha lefesti az anyagot a kiválasztott színnel, akkor nem csak esztétikus lesz, de meggátolja, hogy közvetlenül érjék a környezeti hatások. Sőt, tartósabbá teszi az impregnálást, nem beszélve arról, hogy lefedi az impregnáló szert, amiért mind az Ön mind a környezetében élők szervezete hálás lesz.

Tűzvédelem

Tűzvédelem szempontjából érdemes még egy anyaggal kezelni a fát. A festékboltokban vannak kifejezetten kültéri fához kifejlesztett tűzvédelmi szerek.

A megfelelő védőkezelés által sokkal több pénzt, időt és energiát spórol meg, mintha a károsodott fát kellene kezelnie.

Amennyiben faanyag vásárlása előtt áll, keressen bennünket bizalommal! Tökéletes minőségű, impregnált faanyagot tudunk biztosítani Önnek!