Az építészet folyamatosan fejlődik. Egyre több új anyag, eszköz, technika, trend jelenik meg, így a régi, jól bevált módszerek egyszerűen felülíródnak és a helyüket az újdonságok veszik át. Ahhoz, hogy egy épület megfeleljen a jelenkori sztenderdeknek, a változásokhoz mindenképp alkalmazkodni kell. 

Nincs ez másként az ácsmunkák esetében sem!

Ma egészen másként néz ki egy tetőszerkezet, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A padlástér nagy részét jellemzően beépítik, ha pedig mégsem, akkor is olyan szigetelést használnak, ami meggátolja a tető szellőzését. A módosításoknak megvannak az előnyei, hiszen rengeteg hely nyerhető a padlástér beépítésével, illetve a jobb hőszigeteléssel kellemesebbé tehető a ház klímája, ám mindennek a hátulütői is megvannak. 

A teljes szigetelés meggátolja azt, hogy a faszerekezet kellő mértékben szellőzzön. Amennyiben felmegyünk egy régi ház padlására, szelesebb időben erős levegőmozgást tapasztalhatunk. A beépített, beszigetelt korszerű padlástérben azonban ez a fajta szellőzés nincs meg, épp ezért a tetőszerkezet gerendáit, léceit nagy eséllyel és gyors ütemben támadják meg a gombák és a rovarok. A faanyag ellenségei rendkívüli gyorsasággal rongálják a nyersanyagot. 

A gombafertőzés rendszerint egy észrevétlen, aprócska beázással indul. A víz befolyik, majd megáll a gerenda és a léc között, majd a kiszáradás hiányában elindul a gombatenyészet. Idővel ez a fa elkorhadásához, majd a tető beszakadásához vezethet. Erre a problémára kínál megoldást a fa védőkezelése. 

faanyag

A faanyagok maradtak, csak egy plusz védőréteget kaptak!

Gerenda, deszka, palló, szarufa, tetőléc – ugyanazokra a faanyagokra van szükség egy tetőszerkezet megépítéséhez, mint száz évvel ezelőtt. Viszont az épületfa már nem pont olyan, mint egykor, legalábbis a színe biztosan nem. 

A nagyobb építkezéseknél már megkövetelt, hogy a felhasznált faanyag bemártásos vegyi technológiával konzerválva, azaz impregnálva legyen. A bróm oldatos vegyi kezelés hatására a fa nemcsak egy zöldes árnyalatot, hanem jelentős védelmet is kap. 

A megfelelő szerrel ápolt fűrészáru hosszú időn keresztül megőrzi eredeti állapotát, szép és szilárd marad, így megmenekül a kártevőktől és a korhadástól. 

Ahhoz tehát, hogy a padlástér modern legyen, a felhasznált faanyagot is korszerűsíteni kell! Vásároljon impregnált faanyagot, hogy profi munkát végezhessen!