Sokan azt a nézetet vallják, hogy a favédőszer használatának, az áztatásos vegyi kezelésnek érdemi haszna nincs. A fatelepeken csak azért erőltetik az emberre, hogy fölösleges plusz költséget számolhassanak fel. 

A legfőbb érvként gyakran azt hozzák fel, hogy régen nem vetettek be effajta védőszereket, mégis hosszú évtizedekig tökéletes állapotban, korhadástól mentesen maradt a jól megmunkált faanyag. Ebben teljesen igazuk van!

De gondoljunk csak bele: vajon manapság úgy építkezünk, mint száz évvel ezelőtt?

Csak az elmúlt néhány évtizedben rendkívül sokat változott az építészet. Rengeteg új, modern technika, trend jelent meg. 

Példaként hozhatnánk fel a tetőszerkezet kivitelezését. Manapság a padlástér nagy részét beépítik, vagy olyan szigetelést használnak, ami gátolja a tetőszerkezet szellőzését.

favédőszer

Ezzel szemben, ha felmegyünk egy régi ház padlására, szelesebb időben erős légmozgást tapasztalhatunk, a  faszerkezet folyamatosan szellőzik.

Ha a tetőszerkezet gerendái, lécei nem szellőznek, hamar megtámadja őket a fa két legfőbb ellensége a gombák és a rovarok. Ezek rendkívüli gyorsasággal rongálják a nyersanyagot. 

A gombafertőzés jellemzően kisebb, legtöbbször észrevehetetlen beázással indul. A víz befolyik, majd megáll a gerenda és a léc között, ami hatására elindul a gombatenyészet. Idővel emiatt elkorhad a fa, aztán pedig beszakad a tető. A tetőcsere pedig nem a legegyszerűbb, legolcsóbb munkálatok közé tartozik…

favédőszer

A modern építmények elengedhetetlen velejárója a felhasznált alapanyag védelme. A komolyabb építkezéseken már megkövetelt a bemártásos vegyi technológiával konzervált fa használata.

A faanyagvédelemre tehát tulajdonképpen azért van szükség, mert már egészen másként építkezünk, mint évtizedekkel ezelőtt. 

Továbbá régen egészen más igények voltak. Nem tulajdonítottak akkora jelentőséget neki, ha a fát megette a szú. Ma már azonban mindenki nagy hangsúlyt fektet az esztétikumra is.

Milyen faanyagot érdemes védőszerrel kezelni?

Minden olyan faelemet ajánlott impregnálni, amit tartósítani szeretne. A tetőszerkezethez szükséges gerendáktól kezdve egészen a kerti kispad utolsó elemeiig mindent be lehet mártani a brómot tartalmazó vegyi anyagba. Ezzel a kezeléssel akár a többszörösére is növelhető a faanyag élettartama. 

A Waller Furnér Kft.-nál automata, hidraulikus működtetésű 14,5 méteres merítőkád áll rendelkezésre a fűrészáru impregnálásához. Ezáltal a favédőszer garantáltan egyenletesen bevonja a fát. 

Tudja Ön is biztonságban épületeit a faanyagvédelemmel!