Az időjárási viszontagságok a faanyagot rendkívül hamar károsítják. A kezeletlen fa gyorsan öregszik, repedezik, megszürkül, szárad vagy korhad, gombásodik, és a rovarok kedvelt életterévé válik. Az effajta negatív hatásoknak kitett nyersanyagból készült építmények rövid időn belül felújításra szorulhatnak, ami jelentős anyagi kárt jelenthet Önnek.

Az utóbbi években egyre elterjedtebbé vált a fa áztatásos módszerrel való védőkezelése. A megfelelő szerrel ápolt fűrészáru hosszú időn keresztül megőrzi eredeti állapotát, szép és szilárd marad.

Mire jó a faanyag impregnálás?

A védőszer a fa két legfőbb ellenségétől óvja meg a nyersanyagot: a gombáktól és a rovaroktól. A kezelt faanyag jóval tovább megtartja egészséges formáját.

A modern építmények elengedhetetlen velejárója a felhasznált alapanyag védelme, kártevőmentesítése. A komolyabb építkezéseken már megkövetelt a bemártásos technológiával konzervált fa használata.

Hogyan zajlik az áztatásos favédelem?

A fatelepen a faanyag áztatásos vegyi kezelése német szabvány leírás szerint zajlik. A szer használatára komoly előírások vannak, amelyek alapos odafigyelést igényelnek. A fűrészáru a méreteinek megfelelően egy-két órát tölt a brómot tartalmazó anyagban. A kezelésnek nyoma marad, ugyanis a szer színes, jellemzően zöld, így az áztatott fa ezt az árnyalatot veszi át.

A Waller Furnér Kft.-nél automata, hidraulikus működtetésű 14,50 méteres merítőkád áll rendelkezésre a fűrészáru impregnálásához. Ezáltal a kezelőanyag garantáltan egyenletesen bevonja a fát. Az áztató technológia értelemszerűen jóval hatékonyabb, mint az ecsetes, szórásos kezelés.

Miért nem volt szükség régen a favédőszerekre, és miért elengedhetetlen ma?

Sokan azt gondolják, hogy a favédőszerek használata, csak egy fölösleges plusz költség, aminek érdemi haszna nincs. Érvként hozzák fel, hogy régen nem volt effajta vegyi védelem, mégis évtizedekig maradt tökéletes állapotban, korhadásmentes, a jól megmunkált faanyag.  Ebben teljesen igazuk van!

Azt azonban kell tudni, hogy az építészet sokat változott az elmúlt száz évben, napjainkban már egészen más technikákat alkalmaznak. Manapság a padlástér nagy része be van építve, vagy olyan szigetelést használnak, ami gátolja a padlástér, a tetőszerkezet szellőzését. A régi házak padlásain gyakran átfúj a szél, a faszerkezet így szellőzik.

Tehát a faanyagvédelemre, főként amiatt van szükség, mert már nem úgy építkezünk, mint száz évvel ezelőtt.

Milyen fűrészárut érdemes védőszerrel kezelni?

Amennyiben az épületeit biztonságban szeretné tudni, minden faanyagot ajánlott védőszerben áztatott formában kérni. A tetőszerkezethez szükséges gerendáktól kezdve, egészen a kerti kisház gyalult elemeiig mindent be lehet mártani a szerbe.

Amennyiben aggódik, hogy a szertől bezöldült faanyagot nem fogja majd be a festék, mi ingyenes próbadarabot biztosítunk minden vásárlónk számára. Adunk egy védőszerbe bemártott fadarabot, és azt otthon nyugodtan befestheti az Ön által kiválasztott felületkezelő anyaggal, hogy megbizonyosodjon miként fedi az új anyag a védőszerrel kezeltet.

Tudja biztonságban épületeit, vásároljon védőszerbe mártott fűrészárut! Amennyiben kérdése van, vagy megrendelést szeretne leadni, keressen minket elérhetőségeink egyikén!