+36306874727 | Nyitvatartás: H-P: 6-14 óráig | Reggeli szünet: 9-9:20-ig | Ebédszünet: 12-12:10-ig info@wallerfurner.hu

A tölgyfa esztétikus, kedvező műszaki tulajdonságokkal rendelkezik és tartós. Ezek az általános jellemzők persze számos fatípusról elmondhatók, így nem is magyarázzák meg azt, hogy miért épp a tölgy a világ legkeresettebb fafaja. Cikkünkből azonban most kiderül, hogy mi a titka a tölgynek!

A tölgy az örökkévalóság fája!

Nem fedi a valóságot, ha a tölgyfáról csupán annyit mondunk, hogy tartós, hiszen a tölgyfából készült bútorok, építmények az örökkévalóságnak készülnek, generációkat szolgálnak ki!

A tölgy lassú növekedése kimondottan sűrűvé teszi a fát, így nagyon szívóssá és erőssé válik. A tölgyfa bútor tartóssága a szabadban 70-120 év, tető alatt 100-200 év, beltéren, egyenletes páratartalom mellett pedig 600-1000 év közé tehető. Ez a szintű különleges strapabírás jelentős érv a tölgy mellett.

tölgy

Mire használhatjuk ezt a tömörfát?

Először is remek tűzifa, ugyanis magas a fűtőértéke. De nem ez a legfőbb előnye! Különlegesen esztétikus, szép a szálmintázata, többféle árnyalatával találkozhatunk, strapabíró, nem érzékeny a vetemedésre. Könnyen megmunkálható, olajozható és jól pácolható. Tartósságának és szépségének köszönhetően izgalmas, prémium minőségű bútorok készíthetők belőle. 

Amit biztosan nem tudott a tölgyfáról…

A tölgyfa nem csak ma, minden civilizációban fontos szerepet kapott!

Az ókori görögök úgy vélték, hogy a tölgyekben Zeusz lakozik, ezért a tölgyfa leveleiből jósoltak. A keltáknál pedig a tölgy jelképezte az életet. A tölgyet már az ókori építőiparban és hadászatban is használták, a tartóssága miatt. Többek között a vasúti talpfák is tölgyből készültek. Mindezeken túl a tölgy nagy szerepet játszott és játszik ma is a borok és egyes szeszes italok érlelése során.

Összegezve: a tölgy elképesztő strapabírása és kiemelkedő esztétikuma az, ami a világ legkeresettebb fájává teszi. 

A Waller Furnér fatelepén kiváló minőségű tölgy fűrészárut talál! >>> https://wallerfurner.hu/termekek/fureszaruk/