Egekbe szálló faárak, hihetetlen alapanyaghiány, bajba került fafeldolgozók, jelentős késéssel, illetve drágulással küszködő építkezők – az elmúlt évben volt aztán minden. A faipar szereplőinek, illetve az építkezésbe vágó magánszemélyeknek nem volt egyszerű, gondtalan évük. 

Az év nehézségein valahogy átlendültünk, de abban biztosan mindannyian egyetértünk, hogy egy szebb, könnyebb 2022-es évben bízunk.

Mi várható az új évben? Vajon a faanyagárak csökkenése tovább folytatódik? Az alapanyaghiánnyal nem kell számolni többé? Az állapotok végre normalizálódnak?

Önben is rengeteg kérdés merül fel a jövőt illetően?

Bár varázsgömbünk nincs, így biztosan nem látjuk a holnapot, de nézzük, hogy a trendek mit jeleznek előre, mit hozhat a 2022-es év a faiparban?

Az árak bár csökkentek, a régi szintet meg sem közelítik többé?

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, szeptemberben a kritikus mértékig emelkedett építőipari termékek ára, így a faanyag is végre csökkenő irányt vett. Az árak megközelítőleg 10-15 százalékkal mérséklődtek, ez azonban még mindig messze van attól, ahonnan indultunk. Minden jel arra utal, hogy a  feldolgozható fa csökkenése, az alapanyaghiány, illetve a kereslet folyamatos növekedése együttesen magasabban fogják tartani az árakat, tehát a korábbi szintre valószínűleg a közeljövőben nem térünk vissza. 

faipar

A faanyag ellátottság tekintetében semmi jóra nem számíthatunk?

A faipar többszörösen terhelt. Egyrészt ott a klímaváltozás, az egyre gyérebb erdők, a feldolgozható fa mennyiségének csökkenése. Másrészt a kereslet is megugrott. Az Egyesült Államok megdöbbentő intenzitással vásárolta fel a faanyagot az európai piacról. Ennek eredményeként a nyári hónapokban hihetetlen mértékű alapanyaghiánnyal kellett számolni. A fatelepek szinte üresen álltak, az építkezéseket pedig szüneteltetni kellett. A helyzet néhány hónap elteltével persze javult, azonban abban nem lehetünk biztosak, hogy a faanyaghiánnyal 2022-ben nem kell számolnunk, hiszen ha még a kereslet csökken is, a klímaváltozás sajnos egyre inkább kifejti hatását.  

Bízzunk a legjobbakban!

Reméljük, hogy egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, váratlan fordulatokkal kevésbé terhelt év küszöbén állunk. A többiről pedig beszéljünk inkább egy év múlva. Addig is kellemes, sikerekben gazdag 2022-őt kívánunk mindenkinek!