+36306874727 info@wallerfurner.hu

Hónapokig másról sem szóltak a hírek, csakhogy drasztikus mértékben megnövekedtek a faanyagárak. Két hónap alatt akár 20-30%-os áremelkedéssel is számolhattunk, ami hihetetlen mértékben növelte meg többek között az építkezési költségeket. 

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a feldolgozható fa mennyiségének meredek csökkenése, az alapanyaghiány, illetve a kereslet megugrása együttesen idézték elő az áremelkedést. 

Az ősz kedvezett az faáraknak!

Sokak örömére szeptemberben a kritikus mértékig emelkedett építőipari termékek ára végre csökkenni kezdett. Már a fa mellett a réz- és az alumíniumalapú termékekhez is olcsóbban lehet hozzájutni. 

Az árak megközelítőleg 10-15 százalékkal mérséklődtek. Ez persze messze van attól, ahonnan indultunk, de sajnos a korábbi szintre valószínűleg a közeljövőben biztosan nem térünk vissza. 

faárak

A nagymértékű  importkitettség sem kedvez az áraknak!

A hazai fakereskedők csak sokszereplős értékesítési láncon keresztül juthatnak hozzá a szükséges faanyaghoz. A hazai piac tehát ki van téve a globális piac változásainak. Az áremelkedés és a termékhiány a kereskedelmi lánc minden szintjén tapasztalható volt a 2021-es évben. 

A fa építőanyagok hazai piacán bekövetkezett változásokat sokan nem tartották elfogadhatónak!

Épp ezért már a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is ágazati vizsgálatot indított a hazai épületfa piacán számolt be róla a Portfolio. A gyorsított ágazati vizsgálat célja a piaci problémák feltárása és értékelése. Az ellenőrzés eredményeit a versenyhatóság – a nyilvános piaci konzultációt követően – jelentésben összegzi majd.

A Waller Furnér Kft.-nél természetesen mi is ki vagyunk téve az importnak, így az árakat sajnos aszerint kell alakítsuk, ahogy a globális piac hullámzik. Ennek ellenére, ahogy korábban, most is mindent megteszünk annak érdekében, hogy megfizethető áron tartsuk a minőségi faanyagot.

Az utóbbi hetekben az árainkat végre csökkenteni tudtuk! 

Reméljük a jövőben ez lesz a követendő irány, hogy a vásárlóink terveiket reális költségekkel valósíthassák meg.