A fa egy rendkívül jól hasznosítható alapanyag, amennyiben a tartósságára, kezelésére is megfelelő hangsúly helyeződik. Az odafigyelés csak még fontosabb, ha a faanyag látható, kültéri helyre kerül – például amennyiben egy faterasz készül. 

Sokan azt gondolják, hogy miután kiválasztották a tetsző faanyagot, nincs is egyéb teendőjük hátra, pedig ekkor jön a lényeg, el kell dönteniük, hogy milyen módon kívánják megőrizni a fa tartósságát és szépségét. Hogy ebben a helyzetben ne legyen teljesen tanácstalan, hoztunk most néhány jó tanácsot. 

Kérje gyalulva! 

faanyag

A faanyag hangulatos, gyönyörű alapanyag lehet, főként, ha gyalult formában használja fel. A gyalulás által a felülete simább, fényesebb és egyenletesebb lesz, illetve előtűnik a fa karaktere. 

Készüljön akár kerti bútor, terasz vagy lépcső, a gyalulásnak köszönhetően sokkal kényelmesebb és biztonságosabb végeredményt kapunk. Például nem kell amiatt aggódni, hogy a szálka felsérti a bőrt, vagy a ruhákat. Ráadásul a gyaluláson átesett faanyaggal könnyebben megy a munka is, egyszerűbbé válik a felületkezelése, a pácolása, illetve kevesebb bevonóanyagot igényel, mint egy fűrészelt felület. De ezektől is fontosabb, hogy a gyalult faanyag ellenállóbbá válik a környezeti hatásokkal, a gombákkal és kártevőkkel szemben. 

Védőszerrel kezeltesse! 

faanyag

Az utóbbi években egyre elterjedtebbé vált a fa áztatásos módszerrel való védőkezelése. Az impregnálás a fa két legfőbb ellenségétől óvja meg a nyersanyagot: a gombáktól és a rovaroktól. A kezeletlen fa gyorsan öregszik, repedezik, megszürkül, szárad vagy korhad, így az építmények rövid időn belül felújításra szorulnak. A kezelt faanyag viszont hosszú időn keresztül megőrzi eredeti állapotát, szép és szilárd marad. 

Rendszeresen ápolja! 

faanyag

A fafelületek az idő múlásával, törődés hiányában kifakulhatnak, beszürkülhetnek. A ciklikus faápolással azonban a legkopottabb felületek is újjávarázsolhatók. 

Az eltérő igénybevételű felületek más-más ápolószert igényelnek. A kerti bútorokat, illetve a barkácsolt kültéri tárgyakat szintetikus favédő olajjakkal érdemes kezelni, a tornác ápolásához kifejezetten teraszfelújító festéket javasolt beszerezni, míg a már megszürkült faanyaghoz faregeneráló szert kell bevetni. 

Tegyen azért, hogy faépítményeit hosszú ideig teljes pompájukban élvezhesse! A minőségi, impregnált, gyalult faanyagot keresse fatelepünkön, majd rendszeres ápolásáról ne feledkezzen meg!