+36306874727 | Nyitvatartás: H-P: 6-14 óráig | Reggeli szünet: 9-9:20-ig | Ebédszünet: 12-12:10-ig info@wallerfurner.hu

Egy szakember vagy egy tapasztalt barkácsmester számára nem kérdéses, hogy mi a különbség a nyers és a gyalult fűrészáru között. És persze az is magától értetődő, hogy milyen munkálatokhoz, milyen faanyagot érdemes választani. Ám cikkünk most a kezdő barkácsolóknak szól.

Fűrészelt vagy gyalult felületű fűrészáru a jobb választás? – fény derül mindenre, egy rövid összehasonlítás után! Tartsanak velünk!

Fűrészelt 

fűrészáru

A fűrészelt felületű fűrészárun tulajdonképpen semmiféle kiegészítő megmunkálást nem végeznek. Ez a fakivágás utáni előkészítés legalapvetőbb formája. A fát körfűrésszel méretre vágják, nem kap semmiféle további kezelést. Ezáltal a fa oldalai és szélei durva, befejezetlen felületek maradnak. Az előkészítés egyszerűsége miatt a durva fűrészáru mindig olcsóbb, mint a gyalult. Nincs szükség utómunkára, ha nyersen szeretnék használni.

Ennek értelmében ez a legjobb választás olyan munkákhoz, ahol a fa minősége, megjelenése nem annyira fontos.

A durva fűrészárut általában olyan területeken használják, mint például a belső keretek, ahol azt egy szebb külső réteg takarja el. Használják padló alatti gerendákhoz vagy padlásokon is, ahol nem lesz látható. Valójában minden olyan munkához igénybe veszik, ahol a fa szilárdsága a legfontosabb, nem pedig a megjelenése.

Gyalult felületű fűrészáru

fűrészáru

A gyalult felületű fűrészárut legalább egyik oldalán teljes szélességében és hosszúságában megmunkálják, hogy sík felületet nyerjenek. A gyalult fa a gyártás többletmunkája miatt drágább, de megkíméli a felhasználót a plusz csiszolási és tervezési munkától.

Leginkább külső elemként használják a szép, stílusos megjelenése miatt.

A gyalulásnak köszönhetően a fa erezete és egyéb részletei jobban láthatóak lesznek, így szebb, kellemesebb megjelenést kölcsönöznek az anyagnak. 

Fűrészelt vs. gyalult felületű fűrészáru

A faanyagot mindig az igények, illetve az elvégzendő munka szerint érdemes kiválasztani. Nincs jobb vagy rosszabb faanyag, csak a szükségleteknek jobban és kevésbé megfelelő fűrészáru létezik. 

Fűrészelt vagy gyalult felületű fűrészáru? Ha tudjuk mit, mihez használjunk, nem lesz problémánk ezzel a kérdéskörrel.

A Waller Furnér Kft.-nál bármely formát megtalálhatják a legjobb minőségben, kedvező árakon! Szerezzék még ma be a szükséges alapanyagokat! –>