A világpiacon a fűrészáru kereskedelmi ára csúcsokat döntöget, a hazai faiparhoz köthető cégek pedig egyre nehezebb helyzetbe kerülnek – számolt be róla a Világgazdaság, az Opten elemzésére hivatkozva.

A háború ismét őrült magasságokba repíti az árakat

2021 tavaszán hihetetlen áremelkedéssel számolhattunk. Terméktől és régiótól függően a kereskedők akár 50-200 százalékos emelkedéssel is találkozhattak.

A tavalyi év második fele hozott némi megnyugvást, ám az árak a korábbi szintre nem csökkentek le. Elkezdtünk kilábalni a világjárvány okozta sokkból, a gazdasági állapotok normalizálódása elindult, majd kitört a háború és ismét minden fenekestül felfordult.   

Az ukrán importtermékek behozatala akadozottá vált. Éppen ezért alternatív beszerzési útvonalak kidolgozása kezdődött el, ám ez egész Európában problémát jelent. Az ukrajnai import bizonytalanná válása felhajtotta az árakat más, fenyő fűrészárut gyártó országokban is. Többek között Szlovákiában, Csehországban és Ausztriában. 

háború

A faipar szereplői nincsenek könnyű helyzetben 

Nem csak a vásárlókat, a faipari vállalatokat is kihívás elé állítják a gazdasági változások. Ismét nehezebbé vált a nyersanyag beszerzése, ami természetesen bennünket is érint. Megoldásként a nyersanyagot időben, minél nagyobb mennyiségben rendeljük meg, majd raktározzuk el, hogy a felhalmozott készletekből legalább a kisebb rendelések gond nélkül teljesíthetők legyenek. 

Mit hozhat a jövő a faiparban?

Az orosz-ukrán háború és az ezzel együtt járó gazdasági következmények végét még nem látni, így azt sem tudni, hogy meddig marad ilyen bizonytalan a faimport. A helyzet rengeteg kockázatot rejt magában, de vásárlóinknak mindenképp azt javasoljuk, hogy a szükséges faanyagot időben rendeljék meg, hogy mind a készlethiánytól, mind az egyre magasabb áraktól megkímélhessék magukat. 

Rendeljen időben, hogy tervei a kitűzött időpontban mindenképp megvalósíthatók legyenek!