+36306874727 info@wallerfurner.hu

A fafajok között a nyárfa különleges státuszt élvez. Magas, karcsú termete és jellegzetes levelei révén könnyen felismerhető, és kimondottan kedvelt fatípusnak számít. Ám a nyárfa nem csupán szemet gyönyörködtető külleméről híres.

Cikkünkben mélyebbre ásunk a nyárfa világában, hogy felfedezzük ennek a kivételes fafajnak minden titkát.

Hol találkozhatunk a nyárfával?

A nyárfa erőteljes, elágazó gyökérrendszerrel rendelkezik, ami mélyen bejut a talajba, ezáltal lehetővé válik a fa növekedése szinte bárhol. A nyár tehát számos területen fellelhető, de leggyakrabban a mérsékelt éghajlati zóna vegyes erdőiben találkozhatunk vele. A fatípust sűrűn láthatjuk Európában, Mongóliában, Kínában és a Koreai-félszigeten is.  

Magyarországon komoly hagyománya van a nemes nyár termesztésének, felhasználása pedig egyre szélesebb körűvé válik. A szántóföldi művelésből fokozatosan kikerülő földek jelentős hányada kiválóan alkalmas nemesnyár ültetvények létesítéséhez. 

nyárfa

Milyen jellemzőkkel rendelkezik? 

A nyárfa akár 15-50 métert is elérhet, törzsének átmérője pedig 2,5 méter is lehet. A fiatal fák kérge sima, színe a fehértől a zöldesen át egészen a sötétszürkéig terjed. A fa kérge öregkorára általában mélyen barázdálódik. 

A fafajta könnyen megmunkálható és hasítható, jól, szárítható és kevéssé zsugorodik, viszont nem tartozik a rugalmas fajok közé. Felhasználása előtt mindenképp elő kell kezelni, ugyanis enélkül gyorsan vetemedik. 

Mire használhatjuk? 

nyárfa

Számos iparágban használják a nyárfát. Nemcsak bútort, de furnért, ládát, és gyufát is készítenek belőle, ezek mellett a cellulóz- és papírgyártás, valamint a farostlemez előállítás alapanyagául is szolgál. Mindezek mellett tartós deszka lehet belőle. 

Tudta? 

A nyárfának több típusa van. Megkülönböztethetünk őshonos, hazai nyárfákat, valamint az európai és az amerikai fajok kereszteződéséből létrejött fatípusokat. A legelterjedtebbek: fehér nyár, szürke nyár, rezgő nyár, fekete nyár és a jegenyenyárfa. A leglényegesebb különbség a termésükben vehető észre: az első háromnak bolyhos hajtásai vannak, míg az utolsó kettő friss hajtásai csupaszok, simák. 

 

Ha nemcsak ismerkedni szeretne a nyárfával, hanem próbára is tenné, ne feledje, a Waller Furnér kínálatában széles választékban találhat szinte bármilyen faanyagot. Ha kérdései vannak vagy segítségre van szüksége a fűrészáru kiválasztásához, bátran lépjen velünk kapcsolatba, szívesen állunk rendelkezésére!