+36306874727 info@wallerfurner.hu

Az égerfa egy gyönyörű és sokoldalú fafaj, amely számos érdekes tulajdonsággal rendelkezik. Annak érdekében, hogy teljes körű képet kapjunk erről a lenyűgöző növényről, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és érdekességeket. Ismerjük meg együtt ezt a természeti kincset, és fedezzük fel, hogyan használható fel a mindennapi életben és az iparban!

Hol találkozhatunk az égerfával?

Az égerfák többsége az északi mérsékelt égövben található, Európában főként a kontinens északi részén fordulnak elő. Hazánkban a Dél-Dunántúlon találhatók meg jelentős mennyiségben, a lápvidékeket kimondottan kedvelik. A síkságtól a hegyvidékig mindenhol előfordulnak, legjobban a patakok mentén fejlődnek, de az állóvizet is jól bírják. Magyarország erdőterületeinek 2,8 százalékát borítja éger. 

égerfa
Milyen jellemzőkkel rendelkezik? 

Az égerfa számos olyan jellemzővel rendelkezik, amelyek különlegessé és sokoldalúan felhasználhatóvá teszik. Az égerfák jellemzően kis méretűek, de egyes példányai elérhetik a 21 métert is. A levelei egyszerűek, fogazottak és kerekdedek. Különlegessége, hogy bár lombhullató, tobozokat is termel. 

Az égerfa jellegzetes vonása kérgének fehéres színe és sima textúrája. Fája vöröses színű, mely a víznek kiválóan ellenáll.

Mire használhatjuk? 

égerfa

A fa könnyen megmunkálható és jól ragasztható, ami azt jelenti, hogy számos különböző ipari és művészeti alkalmazásra alkalmas. Emellett az éger faanyaga viszonylag könnyű és rugalmas, ami lehetővé teszi, hogy sokféle módon alkalmazzák az építőiparban, a bútorgyártásban és más iparágakban is.

Ez a faanyag könnyedén festhető és kezelhető, így ideális választás lehet belsőépítészeti projektekhez, bútorokhoz és egyéb kreatív alkotásokhoz. A természetes szépsége és könnyű megmunkálhatósága miatt az égerfa egy népszerű választás a kézművesek és a gyártók körében egyaránt.

Tudta? 

Az égerfának viszonylag kevés károsítója van, ám negyvenéves kora után gyakori betegsége a bélkorhadás, valamint a fagyrepedések mentén keletkező gombafertőzések. 

Ha nemcsak ismerkedni szeretne az égerfával, hanem próbára is tenné, ne feledje, a Waller Furnér kínálatában széles választékban találhat szinte bármilyen faanyagot. Ha kérdései vannak vagy segítségre van szüksége a fűrészáru kiválasztásában, bátran lépjen velünk kapcsolatba, szívesen állunk rendelkezésére!