+36306874727 info@wallerfurner.hu

A lambéria egy olyan faanyag, mely sokkal több, mint pusztán falburkolat. Története során számos funkciót és stílust töltött be, most pedig újra népszerű választás a belső terek dekoratív kialakításában. De ma már nem a ‘70-es években megismert változatában, amikor komor színe lesötétítette a teljes teret. 

Manapság a lambéria fal- és mennyezetburkolatként is rendkívül jól hasznosítható, viszont egészen más formában, mint régen. Ritka, hogy a teljes falfelületen fut, gyakran csak a helyiség egyes falait, területeit emeli ki, esetleg lábazatszerű burkolatként használják. Időközben a lécek szélessége is megvastagodott, a felhelyezés iránya újabban pedig akár vízszintes is lehet. 

Mi az, amit még jó tudni a lambériáról? Cikkünkben összeszedtünk tíz érdekességet! 

1. Nem igényel alapozást

A lambéria esetében nincs megszabva egy fix alap, amire helyezhető. Közvetlenül a vakolatra, a gipszkartonra, az OSB lapra vagy bármilyen egyéb szilárd burkolatra fel lehet erősíteni. Az egyetlen fontos szempont, hogy a fal mindig egyenes legyen. 

2. A kábelek elrejtésére is kiváló

Otthonunk egyre több elektronikai eszközzel van felszerelve, ami értelemszerűen egyre több zavaró zsinórt, kábelt is jelent. Az elektromos eszközök vezetékei a lambéria mögé gond nélkül elrejthetők. Ez egy olyan egyszerű trükk, ami pillanatok alatt megoldást kínál a problémára. 

lambériáról

3. Hő- és hangszigetelhető 

A faanyag alá gond nélkül helyezhető szigetelőanyag, ami szolgálja a hő- vagy hangszigetelést. A lambéria alá például hungarocell is bátran helyezhető.  

4. A vizet is bírja

Egyes típusú lambériapanelek jól bírják a vizes helyiségekben tapasztalható megpróbáltatást. Alkalmazásuk esetén azonban mindenképp bizonyosodjunk meg arról, hogy valóban kellő strapabírással rendelkező lambériáról van-e szó. 

5. Meg kell szokja a klímát 

A lécek felhasználása előtt néhány napig javasolt abban a szobában tárolni őket, ahol aztán majd a falra kerülnek. Így megszokhatják a helyiség pára- és nedvességtartalmát. 

6. A praktikumot is szolgálja

Lábazatszerű burkolás során nem csak dekoratív, praktikus is lehet, ha egy vastagabb léccel zárjuk le a burkolatot. Így a tetején akár apró tárgyak, díszek is tárolhatók. 

lambériáról

7. A plafon hibáit is tökéletesen elfedi 

A régi építésű ingatlanok esetében gyakori probléma a mennyezeti vakolat megrepedése, amit folyamatosan javítani szükséges, amennyiben esztétikus látványt szeretnénk elérni. Ha nem akarjuk rendszeresen hálózni és glettelni a plafont, a lehető legegyszerűbb megoldás egy álmennyezet létrehozása, ami készülhet akár lambériából is. 

8. A lakás stílusához igazítható 

A lambériát bátran lehet variálni, alakítani az adott helyiségek stílusának megfelelően. Azok, akik a fa természetes szépségét szeretnék csodálni, elegendő ha a faanyagot csak lakkal kenik le. Viszont színek is használhatók, így bármilyen – pl. modern, skandináv, rusztikus – stílus megteremthető. 

9. Kültéren is megállja a helyét

A lambéria akár kültéren is alkalmazható. Impregnált változata tökéletesen alkalmas teraszok és verandák burkolására. 

10. Kiváló akusztikai jellemzői vannak 

A lambéria remek akusztikai tulajdonságai révén hangszigetelésre is kiválóan használható. 

Ön is lambériával dobná fel otthonát? Tekintse meg a Waller Furnér Kft. minőségi lambéria kínálatát! >>>