+36306874727 | Nyitvatartás: H-P: 6-14 óráig | Reggeli szünet: 9-9:20-ig | Ebédszünet: 12-12:10-ig info@wallerfurner.hu

A mindennapi pörgésben könnyen elveszítjük a kapcsolatot a természettel és elfeledkezünk a körülöttünk lévő világ kincseiről. Az egyik legősibb és legmeghatározóbb növény jelenlétét, a fát, gyakran magától értetődőnek vesszük. Azonban a fa nem csupán egy természeti erőforrás, hanem egy csodákkal teli élőlény, amely évmilliók óta segít biztonságban, kényelemben és melegben tartani az embert. 

Cikkünkben bemutatunk 18 lenyűgöző tényt a fákról, olyan információkat, melyek elgondolkodtatnak, csodálatba ejtenek és új megvilágításba helyezik azt a természeti csodát, amely minden nap körülvesz minket. Fedezze fel a fák világát velünk!

 1. A fa élő, haldokló és halott sejtek kombinációjából áll. 
 2. A világ legkisebb fája a törpefűz, amely az északi és a sarkvidéki tundrákban él, és ritkán nő néhány centiméternél magasabbra. 
 3. A legmagasabb fák akár 100 méter magasra is megnőhetnek. De a világ legmagasabb fája, egy nagyra nőtt örökzöld mamutfenyő, a 115,5 métert is elérte.fákról
 4. A fák soha nem azért halnak meg, mert megöregszenek. Jellemzően a rovarok, a betegségek és az emberek okozzák halálukat.
 5. A világon több mint 23 ezer fafajta él. 
 6. A vörösfenyő kérge akár 60 cm vastag is lehet. 
 7. A városban élő fák átlagosan 13 évvel rövidebb ideig élnek, mint a vidéki fák.
 8. Az Amazonas-medence a Föld legnagyobb trópusi erdőterülete, amely hét és fél millió négyzetkilométeren terül el.
 9. Egy fa negyven éves korára akár egy tonna széndioxidot is megköt, ezért olyan fontosak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. 
 10. Minden amerikai államnak van egy hivatalos fája. 
 11. A narancseper fája termeli a legtöbb hőt, amikor elégetik. 
 12. Egyes fenyők több mint 5000 évesek. 
 13. A nedves fa a száraz fával ellentétben képes vezetni az elektromosságot. 
 14. A világ legsötétebb fája az ébenfa, a legvilágosabb pedig a magyal. 
 15. A lignin biztosítja a fa keménységét. A puhafákban kevesebb, a keményfákban pedig több van belőle.
 16. A puhafák általában világosabb színűek, mint a keményfák. fákról
 17.  A keményfa sűrűbb, mint a puhafa, és hosszabb ideig ég. 
 18. A fák a tápanyag 90 százalékát a légkörből, és csak 10 százalékát a talajból nyerik. 

A fák nemcsak az oxigént termelik számunkra, de évezredek óta hű társaink a Földön. A legmagasabbaktól a legkisebbekig, az erdőktől a tundrákig, mindegyik fa egyedi történetet mesél az élet természetes csodáiról. Ne felejtsük el tisztelni azt a rendkívüli kapcsolatot, ami a fa és az emberiség között létrejött.

A Waller Furnér Kft. elkötelezett a fenntarthatóság mellett. Tisztában vagyunk a fák különleges értékével, ezért törekszünk arra, hogy kínálatunk mindig a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve bővüljön. A Waller Furnér-nál hiszünk abban, hogy a faipar felelős módon, a fenntarthatóság elveit követve tud működni, és mi büszkén járulunk hozzá ehhez.

Tudjon meg többet a Waller fatelepről! >>>