+36306874727 info@wallerfurner.hu

A fa mind feldolgozott, mind élő formájában rendkívül értékes, figyelemreméltó és persze gyönyörű. Mi jellemzően a fával mint alapanyaggal foglalkozunk, ám most rendhagyó módon az élő fa szépségét szeretnénk bemutatni. Tegyünk egy virtuális látogatást a világ leghíresebb fái között!

1. Arbol del Tule

fa
A világ legvaskosabb törzzsel rendelkező fájaként számontartott Arbol del Tule a mexikói Santa María del Tule városközpontjában áll, Oaxaca államban. Olyan terebélyes, hogy azt gondolták, több fatörzs egyesülésének eredménye, a vizsgálatok viszont egyértelműen kimutatták, hogy egyetlen fáról van szó. Becsült életkora 1200-3000 év közé tehető. 

2. Boab Börtön fa

Nyugat-Ausztráliában, Derby-től délre található a hatalmas, üreges Boab Börtön fa. Érdekességét az adja, hogy állítólag az 1890-es években bennszülött ausztrál foglyokat zártak el benne. 

3. Az Élet fája

fa
Bahreinben a sivatag kellős közepén áll az Élet fája. Ez az egyetlen növény a kopár sivatagban, gyökereit valószínűleg földalatti források táplálják. A fa életkora állítólag  400-500 év közé tehető. A helyiek szerint a fa az Édenkert egykori helyét jelöli. 

4. Baobab Avenue

A Baobab Avenue elnevezés egy csoport híres majomkenyérfát takar, melyek Morondava és Belon’i Tsiribinhina  között, egy földút mentén állnak, Madagaszkár nyugati részén. A 800 év körül mozgó majomkenyérfák eredetileg egy buja, trópusi erdő részei voltak. Az évek során az erdő helyét termőföldek vették át, ám a híres baobab fák maradtak. Madagaszkár legnépszerűbb látnivalói közé tartoznak. 

5. Sherman tábornok fája

fa

A General Sherman, azaz Sherman tábornok fája egy óriásfenyő a kaliforniai Óriás Erdő Nemzeti Parkban. A park híres fái a világ legnagyobbjai közé tartoznak. A Föld tíz legnagyobb fája közül öt itt található. 11,1 méter átmérőjű alapjával a General Sherman a leghatalmasabb. A fa életkora 2300-2700 év közé tehető. 

Önt melyik fa nyűgözte le a leginkább?

Forrás: erdekesvilag.hu