Míg néhány évvel, évtizeddel ezelőtt a környezetvédelem nem sokakat foglalkoztatott, addig mára címlapsztorik sokasága járja körül a témakört. Ezzel együtt egyre többeknek vált a mindennapjaik részévé, hogy tesznek valamit a bolygónk érdekében – legyen az akár csak a szelektív hulladékgyűjtés. 

A fenntarthatóság ma már minden szektorban elemi kérdés – így az építőipar sem tud elmenni emellett. 

Az építészet jelentős mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. A teljes szén-dioxid-kibocsátás számottevő százalékáért a betonépítésre előállított, évente több milliárd tonna cement tehető felelőssé.

A szakemberek a betonnal való leszámolást sürgetik. Helyette pedig a jóval környezetkímélőbb fa alkalmazását szorgalmazzák. 

fa

A fával kapcsolatban sok a kétely

Az emberek jelentős többsége azt hiszi, hogy fából nem lehet magas épületeket létrehozni. Továbbá a fa gyúlékonyságától is tartanak. Azt azonban nem veszik számításba, hogy a fafeldolgozás során rengeteg innováció jelenik meg, amely biztonságossá és időtállóvá teszi ezt a természetes építőanyagot.  

Felhőkarcoló fából

Egyre többször olvashatjuk a hírekben, hogy már hatalmas épületeket is bátran húznak fel fából – például Berlinben egy 29 emeletes, közel 100 méteres felhőkarcolót. A rétegelt-ragasztott gerendával tökéletesen helyettesíthető az acélszerkezet. Továbbá ezeknek a gerendáknak nagy előnyük, hogy az elemek előre legyárthatók, így az építkezés gyors, míg a költségek alacsonyak. 

fa

Forrás: designboom.com

A faszerkezetek elterjedésének nehézségei

A fa még nem tudja felváltani a betont, ugyanis a közvélekedés még mindig tart attól, hogy ezzel helyettesítse a mesterséges építőanyagot. Ugyanakkor több országban még mindig építési szabályok tiltják, hogy bizonyos szint fölé emelkedjen egy faépület. Az előírások még nem zárkóztak fel a mérnöki újításokhoz, de reméljük, hogy annak is eljön majd az ideje. 

Addig is, amit lehet, építsünk fából, hogy ezáltal is csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást. Faanyagot nálunk, a Waller Furnér Kft.-nál mindig talál. Legyen szó méretre szabott, gyalult, néhány darab vagy nagy mennyiségű fáról, ránk számíthat!