A fa mind éltében, mind holtában rengeteg módon segíti és támogatja mindennapjainkat. Jelentőségével azonban még mindig nincs mindenki tisztában!

A fát mint nyersanyagot ősidők óta használjuk. Elégetjük, hogy hőt termeljünk és világítsunk, mechanikai tulajdonságait kihasználva eszközöket, járműveket, bútorokat, épületeket hozunk létre, kémiai átalakításokkal pedig faszenet, cellulózt és vegyi anyagokat gyártunk belőlük. Életünkhöz elengedhetetlen a fa, ahogy az életben maradásunkhoz is. Az erdők a legnagyobb természetes szén-dioxid fogyasztók és oxigén-termelők, tehát szükségünk van rájuk, hogy a bolygónk továbbra is élhető maradjon.

A fák állíthatják meg a klímaváltozást?

Temérdek elképzelés született már a klímaváltozás megállításával kapcsolatban. Egy új kutatás szerint az egyre elszomorítóbb változások megfékezéséhez erdősíteni kell.

fák
Tudósok számításai szerint hosszú távon az új fák 830 milliárd tonnányi üvegházhatású szén-dioxidot tudnának megkötni, ami megegyezik azzal a mennyiséggel, amit az elmúlt huszonöt évben termelt az emberiség. A felmérések szerint legalább egybillió új fa elültetésére lenne szükség, de talán másfél billió fának is lenne helye a földön, a jelenlegi hárombillió mellett.

Hova kerülne ez a rengeteg fa? 

A tanulmány szerint leginkább Oroszország adhatna helyet az életmentő fáknak, ahol 151 millió hektárt lehetne erdősíteni. Mindemellett az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Brazíliában és Kínában is vannak faültetésre alkalmas területek.

Ne tekintsük csupán szép álomnak ezt a teóriát!

Tegyük meg mindannyian a tőlünk telhetőt a környezetünk védelme érdekében!

fák

Mikor ültethetünk fákat? Tulajdonképpen bármikor, amikor a talaj nincs átfagyva! Az a legfontosabb, hogy a gyökerekhez semmiképp sem kerülhet fagyott föld. A konténeres fák egész évben ültethetők. A szabadgyökeres fák pedig akkor telepíthetők, amikor kaphatók: az őszi lombhullástól a tavaszi rügyfakadásig. 

A Waller Furnér Kft.-nél mi nem csak holtában, éltében is szenvedélyesen szeretjük a fát!